Matti J. Raution innoitus löytyy yhä lähiluonnosta

Viipurin taiteilijaseura muisti ikätoveriaan tämänvuotisella tunnustuspalkinnolla. Ensi kesänä Raution teokset ovat esillä Lappeenrannassa.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Viipurin taiteilijaseura järjesti yllätyksen taidemaalari Matti J. Rautiolle. Tämä ei osannut odottaa vuosinäyttelyn tämänkertaista tunnustusstipendiä eikä siten arvannut lähteä avajaisiin Kouvolaan.

Tunnustus kuitenkin lämmittää mieltä, sillä taiteilijaseuran vanhimpiin jäseniin kuuluva Rautio sai stipendin nyt ensimmäisen kerran. Side seuraan taas on vahva ja henkilökohtainen: taiteilija Väinö Rautio näet oli perustamassa seuraa samana vuonna, kun Matti-poika näki päivänvalon.

Rautio tunnetaan tuohta hyödyntävien kollaasien tekijänä, mutta taiteilijaseuran vuosinäyttelyyn hän teki reliefejä aaltopahvista ja puusta. Molemmissa teoksissa aihe lähti luonnosta mutta kehittyi lopulta abstraktiksi työksi.

– Sade-teoksen ajatus lähti Kaukaan tehtaan edustalla sijaitsevasta lahdesta, johon piiput heijastuvat. Varpu-työn aihe taas tuli kameran zoomin kautta ja siinä ovat zoomin renkaatkin näkyvissä, Rautio kertoo.

Hykerryttävintä Rautiosta oli se, että näyttelyn jury arveli jonkun nuoren taiteilijan innostuneen puhtaasta abstraktista ilmaisusta. Pian 77 vuotta täyttävän nuorukaisen innostus onkin aitoa ja sitä on kestänyt jo yli puolensataa vuotta.

RAUTION ja hänen vaimonsa taidegraafikko Eeva Jokipellon kotiateljeessa Savitaipaleella järjestettiin Art Paimensaari -kesänäyttely kaikkiaan 36 kesänä. Ensi kesänä Art Paimensaarta ei enää ole, vaan taiteilijapariskunta pystyttää retrospektiivisen näyttelyn taidegalleria Kaakaopapuun Lappeenrannan Linnoitukseen.

– Talvella en niin paljon töitä tehnyt, mutta ideoita kyllä on. Eiköhän uutta yritetä, mikäli voimia riittää, Rautio lupaa.

VIIPURIN taiteilijaseuran näyttely jatkuu Kouvolan taidemuseossa huhtikuun loppuun asti.

Kuvateksti

Oma pihapiiri Savitaipaleen Paimensaaressa on ehtymätön ideoiden aarreaitta Matti J. Rautiolle.

Kuva: ANNE KOKKONEN

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen