Mustat minuutit loppuhetkillä romuttivat NST:n kultahaaveet

NST johti naisten kolmatta salibandyfinaalia 5-3 vielä kolme minuuttia ennen loppua. Tapanilan Erä kavensi alivoimalla ja jyräsi voittoon tekemällä kolme maalia reilussa minuutissa.

JARMO HÄMÄLÄINEN

NST oli keskiviikkona hyvää vauhtia nousemassa takaisin kultakamppailuun salibandyn naisten SM-finaaleissa. Pelikellossa oli aikaa vajaat kolme minuuttia jäljellä, kun kotijoukkue johti Tapanilan Erää vastaan 5-3.

Tilanne näytti jo ratkenneelta naisten kolmannessa finaaliottelussa. Erä oli yrittänyt hetkeä aiemmin kavennusta kuuden kenttäpelaajan voimin ilman maalivahtia ja joutunut katkaisemaan NST:n hyökkäyksen väärin ottein.

Carina Kovanen ei onnistunut rankkarissa, mutta se ei suuremmin NST:n vajaan 700 hengen kotiyleisöä hätkäyttänyt. Saihan kotijoukkue kahden minuutin ylivoimapelin ja kuudetta maalia odoteltiin.

Siinä vaiheessa alkoivat sysimustat minuutit. Erä Nina Valjakka laukoi alivoimapelissä terävästi laidan tuntumasta alakulmaan numeroksi 5-4 ajassa 57.09. Tasakentin johtoa varmistellut kotijoukkue sai pian uuden kylmän suihkun, kun Anna Vartiainen tasoitti seuraavasta hyökkäyksestä numerot 5-5:een.

Lunta tuli tupaan jatkossakin. Jatkoaikaa odotellut yleisö hiljeni, kun Elina Enlundin kääntölaukaus upposi läheltä Jonna Mäkelän vartioiman maalin etuyläkulmaan.

Viimeisen puolentoista minuutin aikana NST yritti tasoitusta ilman maalivahtia, mutta ilman tulosta. Loppunumeroiksi jäivät 5-6 (3-1, 1-1, 1-4).

Viimeisten minuuttien mustat hetket jättivät täysin varjoonsa sen, että kolmas finaalipeli kulki NST:n komennossa 57 minuuttia. Avauserän kotijoukkue voitti 3-1 ja lisäsi jatkossakin johtoa aina Erän kaventaessa.

Tiia Ukkosen lauottua heti kolmannen erän alkajaisiksi 5-2 peli näytti ratkenneelta. Ukkonen laukoi kaukaa ja tarkasti ja hänen hattutemppunsa oli valmis.

Samassa ketjussa sentterinä uurasti Carina Kovanen, joka laukoi kotijoukkueen neljännen maalin toisessa erässä tarkalla takanurkkavedolla.

Heli Suoreijus oli puolestaan avannut NST:n maalitilin jo 32 sekunnin pelin jälkeen karvaamalla pallon ensin kaksi kertaa terävästi itselleen Erän pakeilta.

NST:n peli-ilme oli ollut aivan erilainen kuin edellisessä kotiottelussa.

Ensimmäisen finaalinhan lappeenrantalaiset hävisivät kotikentällään 1-5.

Kolmas finaali näytti siltä, että NST nousee uudelleen kultakamppailuun kahden tappion jälkeen, mutta sitten kävi ohraisesti.

– Tämä on kyllä aivan liian raaka tapa hävitä, tuskaili NST:n

valmentaja Jouni Kemppi heti ottelun jälkeen.

– Me olemme näissä kolmessa finaalissa pelanneet vain kaksi huonoa erää, muuten on ollut tasaista. Tänään aloitimme hyvin ja pelasimme siihen viime minuuttien ylivoimaan saakka hyvin, mutta sitten tuli aivan sysimusta hetki. Kaikki epäonnistui.

SM-kultaa keskiviikkona juhlineen Erän ratkaisijoista maajoukkuepelaajat Nina Valjakka ja Anna Vartiainen olivat lopun kovilla minuuteilla ne, joita NST ei pystynyt ratkaisevilla hetkillä pitämään pimennossa.

Kuvateksti

Hopeamitali oli laiha lohtu NST:n Carina Kovaselle. Voitonjuhlat ja kultataistelu vaihtuivat surun nielemiseen ja tappion sulattamiseen.

Kuva: PEKKA HÖLKKI