Osa upeasta Huuhanrannasta siirtyi virkistysaluesäätiölle

TENHO TIILIKAINENRUOKOLAHTI. Pitkään odotettu Etelä-Karjalan virkistysaluesä

TENHO TIILIKAINEN

RUOKOLAHTI. Pitkään odotettu Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön maanhankinta Huuhanrannalta Ruokolahden Utulasta on vihdoin toteutunut.

Virkistysaluesäätiö ja Tornator Oy allekirjoittivat keskiviikkona kauppakirjan, jolla virkistysaluesäätiön omistukseen siirtyy 5,5 hehtaarin rantakaistale 51 000 euron hinnalla.

Huuhanranta Ruokolahdella Utulan ja Junnikkalan välisellä alueella on kiistatta yksi Saimaan upeimpia hiekkarantoja. Yhtenäistä hiekkarantaa on noin 1,5 kilometriä. Alueen omistavat pääosin metsäyhtiöt, Tornator ja UPM-Kymmene. Virkistysaluesäätiö ja UPM-Kymmene ovat myös neuvotelleet maakaupasta Huuhanrannan alueella, mutta yhteistä näkemystä maan hinnasta ei ole löytynyt.

Huuhanranta on kaavoitettu Ruokolahden rantayleiskaavassa virkistysalueeksi, sille ei ole rakennusoikeutta.

Tornatorin kanssa tekemänsä maakaupan virkistysaluesäätiö rahoittaa omistajakuntiensa rahoituksen ja ympäristöministeriön avustuksen turvin. Ympäristöministeriön rahaa kauppaan on saatavilla 30 prosenttia kauppahinnasta.

HUUHANRANTA on ollut jo pitkään suosittu retkikohde ja juhannuksen viettopaikka. Ongelmana ovat olleet rannalle kertyneet jätteet, jotka juhannuksenviettäjät ovat jättäneet jälkeensä. Myös polttopuita on haettu luvattomasti läheisistä metsistä. Utulan kylätoimikunta on joutunut vuosittain juhannuksen jälkeen siivoamaan ranta-alueen.

Virkistysaluesäätiö aikoo kehittää retkeilypalveluja alueella. Ensimmäiseksi Huuhanrannan alueelle rakennetaan kompostikäymälä sekä järjestetään jäte- ja polttopuuhuolto.

Huuhanrannalle pääsee Utula-Kyläniemi -tietä pitkin. Viitoitus hankitulle alueelle tehdään ensi kesänä. Vesitse Huuhanrannalle pääsee parhaiten kanootilla ja pienellä veneellä matalan rannan vuoksi. Matalaa kahlattavaa hiekkapohjaista rantaa on jopa 100 metrin matkalla rantaviivasta.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen