Rakennustaiteen seura vetoaa Keisarinaseman puolesta

Seura vetoaa kaupunkiin, että Vanha asema saisi arvoisensa puitteet.

ANU PYYHTIÄ

URPO LAANINEN

RAKENNUSTAITEEN seura on huolissaan Lappeenrannan Keisarinaseman uhanalaisesta tilanteesta. Se vetoaa kaupunkiin aseman restauroinnin ja asemakaavan muutoksen puolesta.

Rakennustaiteen seura on toimittanut vetoomuksen Lappeenrannan kaupunginjohtajalle, johtaville luottamushenkilöille, rakennuttaja NCC:lle, Museovirastolle ja Etelä-Karjalan museolle.

RAKENNUSTAITEEN seuran mukaan Vanha asema eli Keisarinasema on Suomessa ainutlaatuinen rakennus useasta syystä. Keisarillisia rakennuksia ja interiöörejä on sen lisäksi säilynyt maassamme vain muutamia.

Snellmaninkadulla sijaitseva Keisarinasema valmistui vuonna 1885. Se tehtiin puitteiltaan poikkeuksellisen komeaksi Venäjän keisarin vierailun johdosta. Rakennus edustaa 1800-luvun lopun uusrenessanssityyliä ja puurakentamistaitoa.

Seuran mukaan nykyinen asemakaava ja vireillä oleva rakennushanke sulkevat peruuttamattomasti pois sen mahdollisuuden, että keisarilliseen asuun restauroidusta asemarakennuksesta tulisi joskus korttelinsa arkkitehtoninen kohokohta. Näin ollen ainutlaatuisen rakennuksen mahdollisuudet jäisivät käyttämättä.

SEURA ehdottaa, että asemakaavaa ja korttelin käyttöä tutkitaan kokonaisuutena uudelleen. Seura toivoo, että rakennus inventoidaan ja restauroidaan ja että kohteeseen valitaan suunnittelija, jolla on näkemystä, taitoa ja referenssejä arvokohteiden suunnittelusta.

Lisäksi seura toivoo, että asemarakennuksen käyttömahdollisuuksia selvitetään kulttuurin, kokoontumisen tai matkailun näkökulmista.

RAKENNUSTAITEEN seuran sihteeri Johanna Björkman totesi, että vetoomus lähti aika viime tingassa. Seurassa kuultiin keisarinaseman tilanteesta vasta ihan maaliskuun lopussa.

– En tiedä, voimmeko vielä vaikuttaa, mutta päätimme ainakin yrittää ja lähettää vetoomuksen.

ES-ARKISTO/PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Keisarinaseman kattomaalausten säilyminen huolestuttaa rakennustaiteen seuraa.

Kirjoittaja:
Anu Pyyhtiä, Urpo Laaninen