Paljon onnea vaan vie kepeästi kohti kevättä

Kotimainen farssi jatkaa näytäntökauden suomalaisuusteemaa. Pentti Järvisen ja Olli Tolan näytelmä ei tarjoa minkäänlaisia yhteiskunnallisia kannanottoja. Tarkoitus on puhtaasti naurattaa.

SARI PULLINEN

Kevään keventäessä elämää myös Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmisto kepenee. Tulevana lauantaina ensi-illassa nähtävä, Pentti Järvisen ja Olli Tolan käsikirjoittama näytelmä Paljon onnea vaan ei ota kantaa yhtään mihinkään yhteiskunnalliseen ilmiöön. Sen kirkas pyrkimys on ainoastaan naurattaa täydet kaksi tuntia.

Kotimaisia huvinäytelmiä ei ole olemassa ruuhkaksi asti. Enimmäkseen teattereille on tarjolla ranskalaista ja englantilaista farssia, ja sitten Dario Fota. Hänen teoksensa ovat kuitenkin farssina oma lajinsa, sillä niissä on aina mukana yhteiskunnallinen teema.

Paljon onnea vaan -näytelmässä kiihdyttävät vauhtiaan parin pariskunnan sekä muutaman pitelemättömän naisen lisäksi sankari – tässä näytelmässä vaatimattomasti vain päivän- ja tohvelisankari.

Tarina lähtee liikkeelle Heikki Pirhosen näyttelemän Kari-Pekan 40-vuotispäivistä. Juhlakalu itse vetäytyisi mieluiten elokuviin ja katsoisi sen jälkeen televisiosta jalkapalloa.

Vaan vaimopa päättää toisin. Ja niin päättää myös päivänsankarin lähin työkaveri Rassi. Ennen kuin Kari-Pekka ehtii toteuttaa omia aikeitaan, ovikello soi ja sekaannukset alkavat. Suomessa muutamia kertoja ammatti- ja harrastajanäyttämöillä nähty ilottelu liikkuu nykyajassa ja brittihuumorin sävyissä.

– Tässä näytelmässä ei ole moraalia yhtään, ja kaikki motiivitkin oli pakko heittää romukoppaan, taivasteli ensimmäisen farssinsa ohjannut Teija Hyvärinen.

Äkkiseltään voisi ajatella, ettei farssilla ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Vaikeitakaan asioita ei selvitetä, mutta ystävyyssuhteet eivät silti edes rakoile. Jos arkitodellisuus on pannukakku, farssi on kulhosta pursuileva pullataikina.

– Jos katsoja ehtii naurultaan ajatella jotakin, farssi ei ole onnistunut, teatterinjohtaja Antti Majanlahti heittää.

Rooleissa nähdään Pirhosen ja Raiskion lisäksi Mari Pöytälaakso Kari-Pekan vaimona, Liisa Vuori stripparina, Marja-Liisa Ketola anoppina, Juha Turunen Kari-Pekan esimiehenä, Anne Niilola esimiehen vaimona ja Jarno Kolehmainen stripparin poikaystävänä.

Puvustus on Päivi Hanttu-Lindströmin ja lavastus Riitta Ukkosen.

Käsikirjoittajaparista Pentti Järvinen on työskennellyt Yleisradiossa yli 30 vuotta muun muassa toimittajana ja käsikirjoittaja-ohjaajana, ja tällä hetkellä kehityspäällikkönä. Hänen ohjaamiaan ja käsikirjoittamiaan ovat muun muassa Hukkaputki, useat radiokuunnelmat sekä monet teatterikappaleet eri teattereissa.

Olli Tola on Yle TV2:n fiktio-ohjelmien ohjelmapäällikkö ja teatteriohjaaja, joka on kirjoittanut useita näytelmiä sekä tehnyt laulunsanoituksia kahden LP-levyn verran.

Paljon onnea vaan -näytelmän ensi-ilta Lappeenrannan kaupunginteatterin Jukola-salissa lauantaina 14. huhtikuuta kello 19.

ARI NAKARI

Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Paljon onnea vaan lupaa olla huvinäytelmä perisynnistä ja huonosta omastatunnosta. Rooleissa muun muassa Aki Raiskio (pöllytettävänä), Jarno Kolehmainen (raamit kaulassa), Anne Niilola (sohvalla) ja Mari Pöytälaakso.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen