Rautjärvi menettää 70 työpaikkaa, viittä henkilöä uhkaa työttömyys

M-realin Simpeleen yksikön henkilöstövähennyksistä suurin osa hoidetaan eläkeputken kautta. Paperiliittolaisia otetaan takaisin porttien sisälle ja toisia ulkoistetaan. Ylemmät toimihenkilöt haluavat vaieta omasta tilanteestaan.

HANNU OJALA

M-realin Simpeleen yksikkö vähentää puolentoista vuoden aikana 70 työpaikkaa. Henkilöstöjohtaja Vesa Vaittinen sanoo yhteistoimintaneuvottelujen päätyneen 350 henkilön vahvuuteen vuoteen 2009 mennessä.

Vaittisen mukaan kova irtisanominen uhkasi alunperin 15 henkilöä, mutta jo kymmenelle on etsitty uusi työpaikka. Osa työpaikoista on löytynyt yhtiön muista yksiköistä, joitakin on työllistetty Rautjärvelle.

Eläkeputki on Simpeleellä käytössä viimeisiä kertoja, mutta sitä hyödynnetään nyt mahdollisimman paljon.

Tehtaalla on vielä yli 50 henkilöä, jotka ovat syntyneet 40-luvun puolella.

Myllerryksen jälkeen heistä taloon jäävät vain avainhenkilöt.

Työntekijäpuolella yt-neuvottelujen vähennys kohdistuu 35 henkilöön. Pääluottamusmies Tuure Narsakan mukaan joukossa on 18 määräaikaista. Työntekijöissä putkeen sopivia on yli 30.

– Kyllä tämä prässi on väsyttänyt sen verran, että vapaaehtoisia riittää, Narsakka tulkitsee kentän tunnelmia.

Paperiliittolaisista kovan irtisanomisuhan alla on tällä hetkellä enää yksi työntekijä.

Työntekijöiden henkilöstöryhmässä yt-neuvotteluissa pieni kunnossapidosta on tarkoitus ulkoistaa, mutta toisaalta osa aiemmin ulkoistetusta toiminnasta aiotaan ottaa takaisin porttien sisäpuolelle.

Neuvottelut ulkoistamisesta ovat loppusuoralla ja Narsakan mukaan työntekijöiden kannalta hyvällä mallilla. Yrittäjä on luvannut ottaa henkilöt palkkalistoilleen vanhoina työntekijöinä ja nykyisen työehtosopimuksen ehdoilla.

Yt-neuvottelujen rinnalla tehtaalla on tehty paikallista sopimusta, joka ulottuu vuoteen 2009. Sopimuksen hyvänä puolena Narsakka pitää sitä, että siinä sovitaan määrävahvuudet eri toiminnoissa.

Vahvuudet määritellään ensimmäistä kertaa myös kausitarkastelun piirissä olevaan kunnossapidon työntekijöihin. Heitä tehtaalla on yli 50.

Sopimuksella tehostetaan paperitehtaan toimintaa, ja vuorojen vahvuutta pienennetään.

– Porukka vähenee ja sillä koitetaan tehdä meidän puolelta kaikki mitä voidaan.

Paperikoneella on yli 70 työpaikkaa, ja niiden tulevaisuus on ollut pitkään keskustelujen kohteena.

Myös laboratorion toiminta oli ulkoistamislistalla, mutta neuvottelujen lopputulos oli päinvastainen.

Toimintaa tehostetaan ja Simpeleelle halutaan analysoitavaksi myös muiden yksiköiden näytteitä.

Toimihenkiöiden ryhmässä neuvotteluihin yhdistettiin viime syksyn tulos. Näiden yhteisvaikutus on se, että Simpeleeltä ollaan vähentämässä 22 toimihenkilötyöpaikkaa.

Toimihenkiöiden luottamusmies Raimo Nenonen sanoo keskustelujen jatkuvan pehmeiden keinojen mahdollisuuksista. Myös tässä henkilöstöryhmässä on runsaasti eläkeputkeen pääseviä henkilöitä, mutta heidän halukkuudestaan ei Nenosella ole tässä vaiheessa tietoa.

Ylempien toimihenkilöiden yhdyshenkilö Riitta Niemi ei ole halukas millään tavalla avaamaan julkisuuteen henkilöstöryhmän neuvottelutulosta.

M-realin yhteistoimintaneuvotteluissa on Simpeleen ohella saatu neuvottelutulos Kirkniemen tehtaalla, jossa henkilöstö vähenee 57:llä. Takon tehtailla neuvotteluaikaa on jatkettu kahdella viikolla. Joutsenossa henkilöstöä ei vähennetä.

Kuvateksti

Pääluottamusmies Tuure Narsakka toivoo yt-neuvottelujen lopputuloksen ja paikallisen sopimuksen rauhoittavan Simpeleen yksikön tilanteen muutamaksi vuodeksi.

Kuva: HANNU OJALA

Kirjoittaja:
Hannu Ojala