Ruotsalaisen luottamustoimista maksetaan huippukorvauksia

Naapuriliittoihin verrattuna puheenjohtajan kulukorvaukset ovat kymmenkertaiset.

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Pekka Ruotsalaisen (sd.) maakuntahallituksen puheenjohtajuus tulee kalliiksi Etelä-Karjalan liitolle.

Liitto maksoi vuonna 2006 yli 32 000 euron edestä Ruotsalaisen puheenjohtajuudesta aiheutuvia kuluja.

Suurin menoerä eli lähes 20 000 euroa syntyi Ruotsalaisen työnantajalle Imatran Seudun Aluekehitys Oy:lle maksetuista ansionmenetyskorvauksista.

Ruotsalaisen luottokorttimaksut olivat 4 470 euroa sekä matkakorvaus- ja päivärahat 5 143 euroa. Lisäksi hän saa puheenjohtajan tehtävästään 2 525 euron vuosipalkkion sekä erilliset kokouspalkkiot.

Ruotsalainen ei itse kommentoi pestinsä hintalapun kalleutta.

– En osaa arvioida sitä. Katson, etten ole hoitanut yhtään turhaa hommaa tai tehnyt aiheettomia laskuja. Muut saavat arvioida, ovatko kulut liian suuria, Ruotsalainen sanoo.

KORVAUKSIA menetetyistä ansioista maksetaan, jos henkilö käyttää työaikaansa luottamustehtävien hoitamiseen. Ruotsalaisen tapauksessa summa on poikkeuksellisen suuri.

Esimerkiksi Kymenlaakson ja Etelä-Savon maakuntahallitusten puheenjohtajille maksettiin viime vuonna vastaavia korvauksia vain reilut 2 000 euroa.

– En osaa sanoa, miten paljon muut käyttävät vastaavien tehtävien hoitamiseen. Minä en ole osallistunut kuitenkaan yhteenkään turhaan kokoukseen. Edunvalvontaa olen tehnyt ehkä enemmän kuin edelliset puheenjohtajat, Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalainen aloitti maakuntahallituksen puheenjohtajana maaliskuussa 2006. Samoihin aikoihin hänet kammettiin syrjään Imatran Seudun Kehitysyhtiön (KEHY) toimitusjohtajan paikalta.

Nykyisin Ruotsalainen toimii Imatran Seudun Aluekehitys Oy:n toimitusjohtajana, joka on Kehyn tytäryhtiö.

– Ruotsalainen käyttää huomattavan osan työtunneistaan Etelä-Karjalan liiton asioihin. Hänen työnsä ei kuitenkaan kärsi tilanteesta, ja oli jo etukäteen tiedossa, että hän käyttää paljon aikaa liiton asioihin, sanoo Kehyn toimitusjohtaja Janne Vehmaa.

KORVAUSTEN TAKIA Etelä-Karjalan liitto maksaa käytännössä osan Ruotsalaisen palkasta.

Maakuntajohtaja Timo Puttosen mukaan tämä on kuitenkin virheellinen näkemys.

– Ruotsalainen ei ole Etelä-Karjalan liiton palkkalistoilla. Rahat eivät ole menneet Ruotsalaiselle, vaan hänen työnantajalleen, Puttonen sanoo.

Puttosen mukaan maksetut korvaukset ovat perusteltuja, ja ne osoittavat Ruotsalaisen innokkuutta hoitaa tehtäväänsä.

– Puheenjohtaja on ollut aktiivinen ja hänellä on hyvä yhteydet keskushallinnon virkamiehiin sekä poliitikkoihin. Olen tyytyväinen hänen työhönsä, Puttonen sanoo.

MAAKUNTA SIVU 7

ES-ARKISTO / MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Pekka Ruotsalaisen maakuntahallituksen puheenjohtajan tehtävistä aiheutui viime vuonna yli 30 000 euron kulut Etelä-Karjalan liitolle.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen