Savitaipale toimi laittomasti virkajupakassa

Hallinto-oikeus piti rakennustarkastajan virkasiirtoa lainvastaisena. Kunta todennäköisesti valittaa ratkaisusta.

ANNE KOKKONEN

Päätös Savitaipaleen kunnan rakennustarkastajan siirtämisestä kiinteistöpäällikön virkaan oli lainvastainen. Tähän tulokseen tuli Kouvolan hallinto-oikeus runsaan vuoden kestäneen selvitysprosessin jälkeen.

Hallinto-oikeus katsoo, ettei rakennustarkastajan virkasiirrolla ole tarkoitettukaan toteuttaa seikkoja, jotka on julkisesti ilmoitettu. Siten päätöksellä on rikottu tarkoitussidonnaisuuden periaatetta.

Kun viranhaltijan aiempi työkokemus ja koulutus otetaan huomioon, kiinteistöpäällikön virkaa ei voida pitää hänelle sopivana ja hänen asemansa voidaan katsoa olennaisesti muuttuvan.

Savitaipaleen kunnan rakennustarkastaja valitti hallinto-oikeuteen kunnan päätöksestä siirtää hänet vastaperustettuun kiinteistöpäällikön virkaan teknisen toimen organisaatiouudistuksen yhteydessä.

Valittaja katsoi, etteivät hänen koulutuksensa ja työkokemuksensa vastanneet uuden viran vaatimuksia ja että perimmäisenä tavoitteena oli hänen savustamisensa ulos työpaikalta.

Hallinto-oikeus jätti tutkimatta vaatimukset, jotka koskivat muita viranhaltijoita ja palkkausta sekä hylkäsi kuulemiseen sekä organisaatiouudistuksen valmisteluun liittyvät vaateet.

KUNNANJOHTAJA Tapio Iso-Mustajärvi ihmettelee kunnan linjausta, joka liittyy kiinteistöpäällikön virkaan pätevöitymiseen. Iso-Mustajärven mielestä rakennusmestarin ja merkonomin tutkintojen pitäisi riittää pohjaksi kiinteistöpäällikön tehtävistä suoriutumiselle.

– Kunta ei ole tyytyväinen hallinto-oikeuden ratkaisuun. Todennäköisesti valitamme asiasta, Iso-Mustajärvi toteaa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen