Vapaudenaukiolla tarpeen turvaremontti

Aukiolla siirretään lämpöputkia uusien toimistotalojen alta. Pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden olisi turvallisinta kulkea Lappeenkadun alta.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Vapaudenaukion etelälaidassa pyörätien kupeessa on ruvettu möyrimään maata. Onko sielläkin joku tietyömaa meneillään?

Ei ole. Siellä siirretään kaukolämpöputkia Technopolis Kareltekin tulevien toimistotalojen alta.

Pyöräilijät sotkevat rakennustyömaan lävitse miten taitavat, jos pyörätietä ylipäätänsä käyttävät.

Useimmat oikaisevat Vapaudenaukion etelälaidan parkkialueen läpi, etenkin jos ovat menossa Pohjolankadun suunnan kouluille. Monet ovat, ainakin aamutuimaan.

Keskiviikkoaamun räntäsateessa pyörällä olivat liikkeellä vain sitkeimmät polkijat – tai myöhässä olijat, kuten Hanna-Liisa Puhakainen.

– Olen menossa Armilaan töihin. Yleensä kävelen, mutta nyt otin pyörän kun jalan en olisi kerennyt.

Puhakainen ehti kehaista, että Pikisaaresta Armilan suuntaan on hyvä pyöräillä, mitä nyt keskustassa liikenne on tosi vilkasta.

– Valtakadun ylitys on hankalaa kun autoilijat eivät tajua, että siinä on kevyen liikenteen raitti, totesi toinen Vapaudenaukion laidan aamupolkija Kati Lehtonen.

Muuten hän piti kotoa Pallosta pääsyä koulutielle tuntiopettajan sijaisen tehtäviin ihan hyvänä.

Myös Leevi Skippari kertoi pääsevänsä Leiristä ammattikouluun pyörällä ihan hyvin.

Lappeenkadun ylitystä Vapaudenaukion laidalla pidetään kuitenkin turvattomana, semminkin kun siinä liikkuu paljon koululaisia. Se on yksi kaupungin kevyen liikenteen raittien remonttikohdista.

Tuotantojohtaja Pasi Leimin mukaan Lappeenkadulle on tarkoitus rakentaa alikulku. Sen suunniteltu paikka on nykyisestä Pohjolankadun kohdan suojatiestä vähän Peltolan koululle päin.

Kulmakunnan suunnitelmat kuitenkin elävät. Niihin kuuluu liikenneympyrän eli kiertoliittymän teko mahdollisesti Villimiehenkadun risteykseen.

Lappeenkadun alikulku riippuu myös rahasta, se maksaa ainakin miljoonan.

Leimin mukaan ensi vaiheessa Lappeenkadun ylittäjien turvaa lisättäneenkin suojatielle rakennettavalla kadun keskisaarekkeella. Se olisi kyllin leveä pyöräilijöiden ja lastenvaunujen työntäjän pysähtymiseen.

– Nyt mennään molempiin suuntiin menevien kaistojen ylitse samalla kertaa, mikä on aika turvaton ratkaisu.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Hanna-Liisa Puhakainen polki pyörätietä Vapaudenaukion kaivuutyömaan läpi.

Kati Lehtonen piti Valtakadun ylitystä pyöräilijälle hankalana.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen