Categories
Artikkelit

Etelä-Karjalaan on luvassa yli 25 000 euron kirjaraha

Imatra ja Joutseno eivät ole vielä lähteneet mukaan kirjatalkoisiin. Jo ensi syksynä kunnat voivat vaikuttaa tulevien vuosien kirjahankintatukeen.

SARI PULLINEN

Etelä-Karjalan kunnista kirjatalkoisiin ovat tiistaihin mennessä ilmoittautuneet mukaan muut paitsi Imatra, Joutseno, Parikkala, Suomenniemi ja Ylämaa.

Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska litteratursällskapet i Finlandin yhteisistä talkoista on tässä kuussa kiinnostunut lähes kaksi kolmasosaa kaikista kunnista. Ilmoittautua voi marraskuun loppuun saakka.

Lappeenranta on jo mukana. Sille on luvassa kirjarahoja 9 500 euroa ensi vuoden kirjaostoihin.

Kirjatalkoot lahjoittaa kunnille kirjastojen kirjahankintoihin viisi prosenttia summasta, jolla ne ovat keskimäärin ostaneet kirjoja vuosina 2005 ja 2006. Talkoiden ensimmäisenä vuonna eli vuonna 2008 Etelä-Karjalan on mahdollista saada yhteensä 25 910 euroa.

Kirjatalkoissa kunnat voivat lähivuosina tilata kirjastoihinsa kotimaista kirjallisuutta hankkeen laskuun. Tulevien vuosien tuen kannalta on tärkeää, kuinka paljon kunnat budjetoivat kirjastoillensa rahaa ensi vuodeksi. Siitä päätetään syksyllä. Kunta, joka nostaa omia kirjahankintamäärärahojaan kymmenen prosenttia, saa hankkeelta tukea viisi prosenttia kirjahankintoihin myös vuosille 2009 ja 2010.

– Useimmille kunnille se merkitsee vain muutamaa tuhatta euroa, Kulttuurirahaston maakunta-asiamies Juhana Lassila huomauttaa.

Helmikuun lopussa julkistettu Kirjatalkoot on Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke. Vuosina 2008–2010 noin 3,5 miljoonan euron suuruisella tuella halutaan lisätä kotimaisen kirjallisuuden hankintoja kaikkien kuntien kirjastoissa. Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) osallistuu hankkeeseen 5,5 prosentin osuudella.

Kirjastojen kirjahankinnat ovat vähentyneet yli kolmanneksella 20 vuodessa. Jos kaikki kunnat lähtevät mukaan Kirjatalkoisiin ja lisäävät itsekin määrärahojaan, kirjahankintoihin saadaan kolmen vuoden aikana lisää rahaa noin 11 miljoonaa euroa. Sillä saa 700 000 kirjaa.

Seppo Rautiovaara

Kuvateksti

Kirjatalkoiden ansiosta Lappeenrannalle on luvassa kirjarahoja 9 500 euroa ensi vuoden kirjaostoihin.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen