Hard pop, hallelujah

Lappeenrantalainen Dizzy sai valmiiksi debyyttilevynsä Bang, bang, bang. Levyntekoprosessi tuplasi treenimäärät, mutta keikkailuun bändillä riittää vielä virtaa.

JUUSO ALA-KYYNY

LAPPEENRANTA. Vuonna 2005 lappeenrantalainen Dizzy voitti Lies-kappaleellaan taidekoulu Estradin omien biisien kilpailukavalkadin. Viime viikolla yhtye julkaisi esikoisalbuminsa Bang, bang, bang.

Lies soi myös uudella levyllä, kakkosraitana.

– Se oli biisi, jolla levytyssopimusta lähdettiin silloin hakemaan. Jo tunnin päästä siitä kun se oli lähetetty taisi tulla ensimmäinen vastaus levy-yhtiöltä, basisti Tanja Naumanen kertoo.

Lopulta levy-yhtiöistä päästiin valitsemaan se, jolla oli tarjota paras sopimus, Warner Music. Miten kävi Lies-biisille, kun monikansallinen yhtiö otti bändin huomaansa?

– Se on äänitetty monta kertaa kahden vuoden aikana, mutta ei siihen isoja muutoksia ole tullut. Jos nyt näkisin videolta sen Estradin esityksen, biisi kuulostaisi varmaan aika samalta kuin silloin, Naumanen kertoo.

LEVYTYSPROSESSI on ollut nuorelle bändille pitkä ja opettavainenkin urakka. Osa viisihenkisen bändin jäsenistähän oli vasta yläasteella, kun levyntekotaival alkoi.

– Moni on kysynyt, milloin se levy oikein valmistuu. Paljon on kuitenkin tehty hiljaista työtä kodin ja treeniksen välillä, mikä ei ole näkynyt ulospäin, Naumanen kertoo.

Vaikka iso yhtiö hoitaa viulut, varsinainen työ on tehtävä itse.

– Emme olleet aikaisemmin harjoitelleet studiosoittoa varten emmekä tienneet, miten paljon se vaatii treeniä. Se oli hirmuisen pikkutarkkaa hommaa.

– Jos aikaisemmin harjoittelimme pari kertaa viikossa, nyt olemme harjoitelleet yksinämme tunnin tai pari joka päivä ja treenanneet yhdessä kolme-neljä kertaa viikossa. Siihen päälle tulevat työt ja koulut, Naumanen sanoo.

UUDEN LEVYN 11 biisistä noin puolet on syntynyt ennen sopimuksen syntyä, toinen mokoma sen jälkeen.

Valmis tuotos on Naumasen mukaan sitä mitä haettiinkin.

– Musiikki on melodista hard poppia, jossa myös radiopop-aspekti mukana, Naumanen toteaa.

Avainhenkilö levyn tekemisessä on ollut tuottaja Anssi Kippo, joka muutenkin on ollut bändille tärkeä tuki, turva ja apu parin viimeisen vuoden aikana.

– Luottamus Anssiin on ollut tärkeätä, vaikka kaikki on lähtenyt meidän aloitteesta. Hän on vienyt levyä pitkälti eteenpäin, ja hän on ymmärtänyt mitä olemme halunneet, Naumanen kehuu.

Kippo tunnetaan myös raskaamman musiikin tuottajana, meriittilistalta löytyy niin Impaled Nazarenea kuin Children of Bodomia. Bodomia – samoin kuin Kelly Clarksonia ja Corrsia – löytyi myös niiden referenssileyjen joukosta, joiden pohjalta Dizzy-levyn soundimaailmaa mietittiin.

– Emme halunneet liian raskasta levyä, koska halusimme säilyttää hyvät melodiat. Mukana on silti myös säröjä. Anssi käytti hyväkseen raskaammasta meiningistä saatuja kokemuksia, Naumanen kertoo.

KUN LEVY on nyt valmis, bändin mielenkiinto on jo tulevissa haasteissa.

– Paljon on treenaamista takana. Nyt pääsemme korjaamaan hedelmää, kun lähdemme keikoille. Se tuntuu oikeastaan kuin lomalta, Naumanen sanoo.

Perjantaina Dizzy juhlistaa uutta levyään Monarilla ja kesäkuun alussa se soittaa Kolmessa Lyhdyssä. Kesälläkin bändi aikoo tehdä kohtuullisen määrän keikkoja, myös festareilla.

Ja siitä eteenpäin… Uudet Dizzy-levyt eivät ole ainakaan bändistä kiinni, sillä nytkin biisejä jäi paljon yli. Tuotteliaaksi biisintekijäksi osoittautunut Naumanen on jo alkanut säveltää kappaleita myös muille artisteille yhdessä sanoittaja Steven Buckinghamin kanssa.

– Harmittaa, ettei yhdelle levylle mahdu riittävästi biisejä, Naumanen toteaa.

Kirjoittaja:
Juuso Ala-Kyyny