Categories
Artikkelit

Kesäteatteri on hullunhauska, ilomielinen ponnistus

Imatran kesäteatterissa kuuluu näinä päivinä tiivistä luentaa. Kruununpuisto on jo valmiina ohjaaja Petteri Sallisen päässä.

SARI PULLINEN

IMATRA. Valtionhotelli seisoo melko harvalautaisena kesäteatterinäyttämön vasemmassa nurkassa. Punamultainen työläisasunto näyttää paljon sitä komeammalta näyttämön keskellä.

– Ja VPK:n talo näyttääkin palaneen päreiksi, Petteri Sallinen tuumaa näyttämön oikeaan laitaan katsoessaan.

Ohjaaja Sallisella on käsissään Imatran kesäteatterin tuleva tuote, Kruununpuisto, joka on dramatisoitu Laila Hirvisaaren samannimisestä romaanista. Kantaesityksen toiset lukuharjoitukset ovat aluillaan toukokuisena iltana. Näyttelijäkaarti istuu katsomon katoksen alla rennoissa vapaa-ajan asuissa, plarit käsissä.

– Aloitetaankin Viitasten kohtauksesta, Sallinen esittää.

Syynä muutokseen ovat Marjaana ja Vintte Viitasen kaksi lasta. Ainakin vielä toistaiseksi he viihtyvät hyvin pallopelin tuiskeessa samalla, kun äiti harjoittelee kreivitär Daria Benois’n ja isä konsuli Michael Mortonin roolia.

Mikkelissä asuva näyttelijäperhe on muuttanut kesän ajaksi Imatralle teatterin kaksioon.

– Karjalainen avoimuus valloitti meidät jo toissa kesänä. Se oli järjettömän kiva kesä, olimme mukana Tähdessä ja meripojassa, Vintte Viitanen muistelee.

– Yllättäen löytyi linkkikin tänne Imatralle. Äitini on ollut Valtionhotellissa töissä.

Hyvän näyttelijäporukan koolle saaminen on ohjaajan ja tuottajan vastuulla. Petteri Sallisen kanssa Viitaset ovat tehneet yhdessä töitä ensi kertaa jo parikymmentä vuotta sitten. Tuottaja ja Teatteri Imatran johtaja Antti Vartiala puolestaan houkutteli Kruununpuistoon Petteri Sallisen ja Anu Hälvän.

Hälvällä on Kruununpuistossa Julia Sorokinan rooli, toinen näytelmän päähahmoista.

Vierailijoiden joukkoa kasvattavat vielä muun muassa Marjukka Halttunen ja Pekka Autiovuori. Mukana on lisäksi Teatteri Imatran oma väki sekä joukko avustajia. Tarvitaan myös venäjän kielen harjoittaja, sillä kukaan porukasta ei ihan tarkkaan tiedä, kuinka venäjänkieliset nimet pitää lausua.

– Tässä vaiheessa vielä hahmottaa kokonaisuuden, kunnes uppoutuu omaan rooliinsa niin, että kokonaisote häivää hetkeksi. Sitten se löytyy sieltä taas, Anu Hälvä miettii.

Kruununpuistossa eletään vuosia 1904 ja 1905, ja Imatralla on kansainvälinen tunnelma. Turistit, venäläiset ruhtinaat ja englantilaiset lordit kansoittavat kuuluisaa Imatrankoskea. Erityismausteen esitykseen tuo se, että ollaan autenttisilla tarinan paikoilla.

Kesäteatterin tekemisessä on muutoinkin oma tunnelmansa. Kesänäyttämöllä voi keskittyä vain yhteen näytelmään, päivät ovat harjoituksista vapaat, ja ulkoilmassa joutuu joskus huutamaan vastatuuleen sekä näyttelemään aina säiden ja muiden luonnonilmiöiden armoilla.

Siitä on Marjaana Viitasella kokemusta Imatralta toissa kesältä.

– Lauloin itku silmässä Sä et kyyneltä nää, kun valtavan iso sammakko loikki mun edessäni. Se vei kaiken huomion.

Ohjaajallakin on rento mieli, vaikka edessä on kuukauden tiukka harjoitusputki. Hän luottaa näyttelijäporukkaansa.

– Kokonaiskuva näytelmästä on kuin filmi päässäni. Ryhmätyötähän tämä on. Kesäteatteri on hullunhauska, ilomielinen ponnistus, Petteri Sallinen sanoo.

l l l

Kruununpuiston ensi-ilta Imatran kesäteatterissa 27.6.

OLDRICH SIMEK

Kuvateksti

Lukuharjoituksia ohjaa Petteri Sallinen (ylh. vas.). Näyttelijäkaartiin kuuluvat Anu Hälvä (ylh. oik.), Marjaana Viitanen (vas. punaisessa takissa), Vintte Viitanen, Hellevi Larvio, Sirpa Valtonen ja Eija Hynninen.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen