Keskussairaalan G-siipi maksaakin 12,5 miljoonaa

Kustannukset ylittyvät alkuperäisistä suunnitelmista peräti 2,5 miljoonaa euroa. Sairaanhoitopiiri joutuu ottamaan pitkäaikaista velkaa. Rakennustyöt alkavat elokuussa.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Keskussairaalan G-siiven rakentaminen tulee yllättävän kalliiksi Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirille. Kustannukset ylittyvät urakkaneuvottelujen perusteella 2,5 miljoonalla eurolla. Suunniteltu kustannusarvio oli kymmenen miljoonaa, mutta rakentaminen maksaa lopulta 12,5 miljoonaa.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti pyytää valtuustolta 2,5 miljoonan lisämäärärahaa, joka katetaan pitkäaikaisilla lainoilla.

Suuren ylityksen syynä on, että rakennustarvike- ja muut rakentamisen kustannukset ovat nousseet tuntuvasti viimeisen vuoden aikana. Rakentamisen suhdanteet ovat kuumentuneet, eivätkä hinnat ainakaan laske, vaan todennäköisesti nousevat edelleen.

Sairaanhoitopiirin virkamiehet ovat todenneet suunnittelijoiden kanssa, että G-siiven rakentamisurakkaa ei ole myöskään mahdollista karsia tinkimättä uusien tilojen toiminnallisuudesta.

SAIRAANHOITOPIIRIN hallitus esitti lisämäärärahaa valtuustolle ja päätti samalla urakoitsijoista, mutta vielä ehdollisesti. Valtuuston pitää myöntää ensiksi lisämääräraha. Sen kokous on 13. kesäkuuta.

Rakennusurakasta sairaanhoitopiiri sai kaksi tarjousta, joista hallitus valitsi Rakennusliike Evälahden kokonaistaloudellisesti edullisimman, 6,5 miljoonan euron tarjouksen. Vajaan kahden miljoonan euron sähköurakan sai Polar 2000 Oy, noin 900 000 euron putkiurakan Saipu Oy sekä 82 000 euron säätö- ja valvontalaiteurakan Siemens Oy.

G-SIIVESTÄ saavat uudet tilat apteekki, naistentautien ja synnytysosasto, lastentautien osasto sekä lasten- ja nuorisopsykiatrian osastot.

Rakennustyöt alkavat vasta elokuussa.

– Niillä ei ole kiirettä. Tulimme tulokseen, että kesälomien aikana niitä on hankala aloittaa. Pidetään lomat ensin, totesi sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Partanen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen