Lappeenrannan käräjätalon ilma ajaa oikeutta uusiin toimitiloihin

Ministeriö ohjaa Imatran käräjäoikeutta Lappeenrantaan. Lappeenranta haluaa pois mahdollisimman pian käräjätalon huonosta sisäilmasta. Kiinteistön omistaja vähättelee henkilöstön rykimistä.

HANNU OJALA

Lappeenrannan käräjätalon henkilökunnasta yli puolet oirehtii huonosta sisäilmasta. Laamanni Ilkka Ryynänen luonnehtii ongelmaa niin vakavaksi, että se vaatii perusteellisen korjaamisen.

– Me pyrimme pääsemään pois sieltä mahdollisimman aikaisin, koska joudumme lähtemään sieltä näiden ulkoisten syiden takia joka tapauksessa, Ryynänen kommentoi talossa työskentelevien tunnelmia tiistaina Imatralla.

Ulkoisilla syillä Ryynänen tarkoittaa oikeusministeriön suunnitelmia yhdistää Imatran ja Lappeenrannan käräjäoikeudet ensi vuoden aikana.

Kaavailujen mukaan yhdistetyn käräjäoikeuden toiminnot keskitetään mahdollisimman nopeasti Lappeenrantaan. Ongelmana on vain se, että uudet työntekijät eivät mahdu nykyisiin tiloihin.

Talon käyttäjien mielestä sisäilman epäpuhtauksien syynä on talon alapohjassa ja välipohjassa kosteussulkuna käytetty kivihiiliterva, joka on koneellisen ilmastoinnin takia alkanut höyrystyä. Rakuunamäelle peruskorjattu virastotalo otettiin käyttöön vuonna 1996.

Käräjätalon sisäilmaongelmat alkoivat vaivata henkilöstöä vuonna 2002. Asiaa ryhdyttiin tutkimaan verkkaisesti, ja ensimmäiset mittaukset sisäilmasta tehtiin keväällä 2005. Uusintamittauksia on tehty sekä viime vuonna että tänä keväänä toukokuun alussa.

Viimeisten mittauksien tuloksia ei ole vielä käytettävissä.

– Aluetyöterveys antoi viime vuonna lausunnon, jossa todettiin, että päästöt ovat vähäisiä eikä niistä aiheudu välitöntä terveydellistä vaaraa, mutta myös pitkäaikaiset vaikutukset pitää ottaa huomioon, Ryynänen muistuttaa.

Ryynäsen mukaan tavoitteena on saada epäpuhtauksien pitoisuudet ulkoilman tasolle, ja tähän on pyritty ilmastointilaitteita nuohoamalla ja lattioiden välisiä rakoja tilkitsemällä.

Senaattikiinteistöt Oy:n kiinteistöpäällikkö Pekka Lindqvist on asiasta niukkasanainen eikä halua kommentoida koko asiaa sen keskeneräisyyden takia. Hän ei lähde niin ikään arvioimaan, milloin selvityksiä on tehty riittävästi, että voitaisiin päättää mahdollisista toimenpiteistä.

Tuuletuskanavien puhdistamisen hän luokittelee normaaliksi huoltotoimenpiteeksi kiinteistössä.

Imatran käräjäoikeus lopetetaan itsenäisenä tuomiopiirinä ensi vuoden aikana. Imatran lisäksi yhdistyminen on edessä Loviisassa ja Heinolassa. Ministeriössä asiaa valmistellaan työryhmässä, joka saa raporttinsa valmiiksi lokakuussa.

Työryhmän esityksestä riippumatta oikeusministeriön budjettivalmistelussa on otettu selvä kanta Imatran tulevaisuuteen. Käräjäoikeuden laamannin viranhoitoon palkkarahaa on varattu vain vuoden 2008 lokakuuhun saakka.

Oikeusministeriö järjesti tiistaina tiedotustilaisuuden yhdistymissuunnitelmista Imatran kärjäoikeuden henkilöstölle. Tilannetta esitelleen apulaisosastopäällikkö Esko Sorvalin mukaan ministeriön strategiana on rakentaa käräjäoikeudet vähintään 100 000 asukkaan väestöpohjalle. Tavoitteena on vähintään kymmenen tuomarin yksikkökoko.

Käräjäoikeuksien määrän supistamista vauhdittaa virastojen työnjakosuunnitelmat, jotka ovat siirtämässä kiinteistöasiat oikeuksilta Maanmittauslaitoksille. Imatran ja Lappeenrannan käräjäoikeuksissa näihin tehtäviin on sitoutunut lähes kymmenen henkilötyövuotta.

Kuvateksti

Lappeenrannan käräjätalon sisäilma aiheuttaa oireita työntekijöille. Ilmasta on tehty mittauksia useaan otteeseen.

Kuva: JOHANNA KANNASMAA

Kirjoittaja:
Hannu Ojala