Lappeenrantaan nousee veteraanipuisto

Pappilanpellolle rakennettavaa puistoa reunustavat Salpalinjan panssarikivet.

VIRPI KOIVISTO

LAPPEENRANTA. Lappeenrantaan nousee kesän aikana uusi puisto. Veteraanipuisto rakennetaan aivan Valtakadun ja Kaukaankadun risteyksen viereen Galleria Pihaton lähelle.

– Puisto tehdään tammenlehväsukupolven muiston kunnioittamiseksi, heidän taistelunsa ja työnsä kunniaksi, sekä kaupungin kaunistamiseksi, Lappeenrannan sotaveteraanien puheenjohtaja Erkki Pulli kertoo.

Pappilanniemeen nouseva puisto olikin alun pitäen Pullin idea.

– Useimmissa rajan lähellä sijaitsevissa kaupungeissa on veteraanipuisto, Imatrallakin sellainen on ollut jo 20 vuotta.

VETERAANIPUISTON ovat suunnitelleet yhdessä Lappeenrannan kaupunki ja Veteraanipuistotoimikunta. Kaupunki tekee puiston pohjatyöt ja veteraanit hankkivat kaluston. Puiston ulkonäkö on pitkälti Lappeenrannan kaupungin hortonomin Hannu Tolosen suunnittelun tulosta.

Puistoa reunustavat puut ja panssariestekivet. Kivet on tuotu Ruoholammen uudelta asutusalueelta, josta ne jouduttiin poistamaan niiden alkuperäiseltä paikaltaan Salpa-linjalta katutöiden tieltä. Salpa-linjan kiviä ei noin vaan saa siirrellä, vaan siihen piti anoa lupa puolustusministeriöstä. Yksi puiston kivistä saa kylkeensä muistolaatan.

Veteraanipuistoon on istutettu serbiankuusia ja tammia. Lisäksi sinne tuodaan penkkejä ja sodanaikainen panssarikupu.

PUISTON PORTTI sijaitsee heti Valtakadun ja Kaukaankadun risteyksen kohdalla. Pullin ajatus on, että puiston kautta voi kätevästi oikaista keskussairaalalle päin, ilman että tarvitsee kulkea nurmen poikki.

Puiston avajaisia on tarkoitus viettää 4. syyskuuta.

– Tuo päivä on valittu siksi, koska silloin tuli lakkasi rintamalla vuonna 1944, Pulli kertoo.

Puiston vihkii käyttöön rovasti ja Lappeen seurakunnan entinen kirkkoherra Jorma Taipale.

Kirjoittaja:
Virpi Koivisto