Matkailun brändi on tietysti Saimaa

JORMA HERNESMAA Saimaa on Etelä-Karjalan brändi, siitä ei ole epäilystäkään.

JORMA HERNESMAA

Saimaa on Etelä-Karjalan brändi, siitä ei ole epäilystäkään. Sitä on vain huonosti markkinoitu suomalaisille, vierasmaalaisista nyt puhumattakaan. Mistä Euroopasta löytyy vastaava, monimuotoinen, kaunis ja puhdasvetinen järviallas?

Etelä-Karjalan Matkailu Oy:n tuore toimitusjohtajakin oli huomannut Saimaan arvon. Ensimmäiseksi Peter Rehnberg voisi ryhtyä toimiin muuttamalla uutukaisen yhtiön nimen Saimaan Matkailu Oy:ksi. Jostain syystä tätä loistavaa brändiä ja imagoa ei ole osattu käyttää hyödyksi.

Etelä-Karjala on hallinnon puiseva nimi, joka on monille suomalaisille yhtä kaukainen kuin Siperia. Puuttumatta maakuntahengen puutteisiin, on surullista, kun kaikki vähänkin julkiset instituutiot ovat Etelä-Karjalaa, Etelä-Karjalaa…

Miltä nyt kuullosta Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Etelä-Karjalan keskussairaala? Ei ole monia vuosia siitä, kun sairaala oli Etelä-Saimaan keskussairaala.

Jos matkailu tarvitsee imagollisia keihäänkärkiä, niin sellainen on Suomen suurin järvi. Kaikkia turisteja ei tarvitse houkutella vetten päälle, riittää että rannoilla on tapahtumia ja palveluja. Aivan selvää on, ettei Suur-Saimaata ole osattu tuotteistaa. Sen luulisi olevan kaikkien eteläkarjalaisten yhteinen asia. Kiinnostusta löytyy epäilemättä aina Mikkeliin ja Savonlinnaan asti.

Pohjoiskarjalaiset ovat omineet itselleen Karjalan. Me voimme omia itsellemme Saimaan. Eteläinen Suur-Saimaa saa monet mereltä tänne uskaltautuneet ihastuksiin. Kun Suomenlahti ja Saaristomeri muuttuvat kesäisin leväpuuroksi, voi täällä pulahtaa puhtaaseen veteen melkein missä tahansa poukamassa. Vettä voi nostaa suoran järvestä hampaiden pesuun ja kahvinkeittoon.

Tämä on sitä jotain, jota ulkomaalaiset ovat arvostaneet. Yhä useampi vannoutunut meriveneilijäkin on tullut pysyvästi Saimaan sokkeloiseen saariston.

Maailman suurimpiin kuuluva metsäteollisuuden keskittymä ei välttämättä ole parasta matkailumainosta. Matkailulle tärkeää on se, että eteläisen Saimaan tehtaat puhdistavat vetensä niin hyvin, että delegaatio Argentiinasta voisi purjehtia Lappeenrannasta Joutsenon kautta Imatralle. Ehkä silmät avautuisivat.

Saimaa kattaa maakunnan keskeisimmät kaupungit, mutta varsinainen Saimaan helmi on Taipalsaari. Ehkä kunnan isät luovat joskus kaavoituksellisia puitteita ja rohkeat yrittäjät joskus ymmärtävät luonnon todellisen merkityksen. Sehän ei vielä riitä, että on hyvä maine. Matkailijat haluavat kelvollisia palveluja.

Byrokraattien keskinäiset visiot eivät johda mihinkään, jos yrittäjäkunta ei ole alusta asti mukana. Siinä uudelle matkailuyhtiölle on haastetta kerrakseen.

jorma.hernesmaa@esaimaa

Kuvateksti

Idylliä, sitäkin löytyy, vaikkapa Käyhkään kanavalta.

Kuva: ES-ARKISTO / ILPO LESKINEN

Kirjoittaja:
Jorma Hernesmaa