Ompelu sujuu käsivamman kanssa

HELINÄ LEMINENRAUTJÄRVI. Simpeleen keskustassa asuva eläkeläinen Meeri Teräv

HELINÄ LEMINEN

RAUTJÄRVI. Simpeleen keskustassa asuva eläkeläinen Meeri Terävä on elänyt suurimman osan elämästään käsivammaisena. Oikea käsi loukkaantui pellanvanloukutuskoneessa 21-vuotiaana. Ensin hänestä tuntui, että invalidina ei voi tehdä mitään.

Terävän mieli piristyi melko pian. Oikeassa kädessä jäivät liikkuviksi sormiksi vain peukalo ja pikkurilli. Työnteko onnistui siitä huolimatta.

Terävä ompeli vieraille 20 vuotta ja oli sen jälkeen toiset 20 vuotta töissä postissa.

– Yksi asiakas, jolle ompelin, ei hän edes huomannut erilaista kättäni.

TYÖSSÄ OLLESSAAN ja edelleen eläkeläisenä Terävä on osallistunut aktiivisesti Rautjärven seudun invalidien yhdistystoimintaan. Nykyisin hän on varapuheenjohtaja ja vastaa varainhankinnasta.

Tärkein keino hankkia rahaa yhteisiin menoihin on joka torstain torikahvio. Invalidit pitävät kahviota aamusta puoleenpäivään. Kahvia menee joskus kolme pakettia, ja aamulla paistetut munkit kelpaavat hyvin.

Rahaa menee kesäretken matkakuluihin ja pariin teatterimatkaan vuosittain. Kesäretkiä on tehty Lappia myöten. Tänä kesänä linja-auto suuntaa Kaustisille.

– Yhteiset retket ovat hyvin tärkeitä. Lähtijöitä on aina.

INVALIDIEN yhdistyksessä ei Terävän mielestä vallitse mitenkään valittava ilmapiiri. Ihmiset oppivat elämään vammojensa kanssa. Joukossa on käsivammaisia ja huonosti liikkuvia. Osalla on nivelrikkoja ja kulumia, joita jo ikä tuo tullessaan. Kymmenen prosentin invaliditeetti riittää jäsenyyteen.

Terävä uskoo, että liikuntarajoitteiset pääsevät Rautjärven julkisiin rakennuksiin kohtuudella. Valituksia ei ole hänen korviinsa kantautunut. Taksikyydit helpottavat tiellä kulkemista.

Yllättävä invalidisoituminen voi pysäyttää ja kysyä kovasti henkistä kestokykyä. Terävä arvostaa sitä mahdollisuutta, että Käpylässä kuntoutettavat voivat hakea apua Lahden sopeutumisvalmennuskeskuksesta. Paikalliset yhdistykset ohjaavat Invalidiliiton palveluiden äärelle.

l l l

Rautjärven seudun invalidit ry. juhlii 40-vuotista toimintaansa Simpeleellä sunnuntaina. Haudoilla käynti, kirkko ja klo 13 juhla seurakuntakeskuksessa.

Kirjoittaja:
Helinä Leminen