Ritva Kauppinen haluaa sairaanhoidon olevan mukana muutoksissa

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Ritva Kauppinen juhlistaa tänään eläkkeelle jäämistään sairaalalla. Kauppisen uran aikana terveydenhoito on käynyt läpi isoja mullistuksia.

ELINA KEMPPAINEN

Ritva Kauppinen ei ole siirtänyt aivojaan lepotilaan, vaikka jääkin eläkkeelle sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin virastaan. Käynnissä ovat tutkimusprojektit astmasta ja keuhkolääkärin vastaanotot. Nyt niille on enemmän aikaa.

– Voin pitää vastaanottoa vaikka päiväaikaan. Olen aina halunnut tehdä lääkärintyötä, vaikka olen asteittain siirtynyt hallinnon tehtäviin. Siinä säilyy yhteys arkielämään.

Kauppinen jää virallisesti eläkkeelle johtajaylilääkärin virasta heinäkuun alussa. Hän on kuitenkin jo nyt tutkimusvapaalla ja vuosilomalla. Kauppisen seuraaja Markku Härmä on jo aloittanut työpestinsä. Kauppinen toteaa, että johtajaylilääkärin työn lopettaminen muuttaa hänen elämäänsä paljon.

– Kun työhuoli ja -tehtävät jäävät pois, viikkoon tulee melkein yksi päivä lisää. Aikaa jää vapaa-ajalle, harrastuksille ja lapsenlapsille. Voin nauttia musiikista ja lukea päivällä, kunhan vain sen oppisi. Olen sitä ikäpolvea, joka on niin työorientoitunut.

Terveydenhuollon organisaatio on kokenut isoja mullistuksia Kauppisen uran aikana. On luovuttu muun muassa kaupunginlääkärijärjestelmästä, Tiurun sairaalasta ja Rauhan psykiatriasta. Erikoissairaanhoito on siirtynyt saman katon alle keskussairaalaan.

– Asiat muuttuvat ja terveydenhuollon on oltava kehityksessä mukana. Ennen tarvittiin omaa tuberkuloosisairaalaa, mutta nyt tauti on vähentynyt ja sitä voidaan hoitaa muiden infektiosairauksien tapaan.

Sairaanhoito tarvitsee Kauppisen mielestä hyvää yhteistyötä ja hyvää johtamista.

– Olen halunnut korostaa ylilääkäreille hyvää johtajuutta. Pitää olla mukana lääkärin työssä, mutta ylilääkärin tulee osata ottaa vastuuta yksiköstään. Mitä laivallekin käy, jos kukaan ei ole kipparina?

Kauppinen sanoo nauttineensa työstään.

– Minulle on ollut tärkeää kehittää sitä työtä, mitä teen. En itse tietenkään voi arvioida työni tuloksia, mutta työstä jää minulle hyvä olo.

Kuvateksti

Ritva Kauppinen jatkaa keuhkolääkärin työtä.

Kuva: ELINA KEMPPAINEN

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen