Hirvosen sisarukset tanssivat Kaapelitehtaalta maailman huipulle

Markus ja Mariia Hirvonen iloitsevat British Openin vakiotanssin pronssista ja jatkavat jokapäiväist

Markus ja Mariia Hirvonen iloitsevat British Openin vakiotanssin pronssista ja jatkavat jokapäiväistä treenaamista mitalin kirkastamiseksi. Lappeenrantalaiset sisarukset ovat asuneet useamman vuoden Helsingissä, jossa heillä on paremmat valmentautumismahdollisuudet.

KAISA JUNTUNEN

HELSINKI. Markus ja Mariia Hirvonen saivat tanssikavereiltaan halauksia ja onnitteluja Kaapelitehtaan tanssistudiolla sunnuntaina. He olivat ensimmäistä kertaa treenisalilla sen jälkeen, kun voittivat British Openissa alle 21-vuotiaiden sarjassa pronssia toissa viikonloppuna. Muut tanssijat arvostavat suoritusta suuresti: British Open on tanssijoille sama kuin Wimbledon tennispelaajille tai olympialaiset moukarinheittäjille.

Kaapelitehtaan studiota Hirvoset sanovat toiseksi kodikseen ja siellä pyöriviä tanssijoita suureksi perheekseen.

– Olemme täällä joka päivä. Parhaimpina päivinä aamulla ja illalla, joskus kaksi tuntia päivässä, joskus jopa yhdeksän, Markus kertoo.

Samassa tilassa saattaa olla yhtä aikaa kymmenenkin paria treenaamassa.

– Tuemme ja kannustamme toisiamme, mutta pientä kilpailuakin viriää. Kilpailu on vaan hyväksi, Mariia toteaa.

Lappeenrannassa asuessaan pari treenasi Kimpisen koululla.

– Täällä on vähän eri meininki ja tunnelma. Kyllä sillä on merkitystä, että harjoittelee täällä missä on muitakin tanssijoita, Mariia sanoo.

– Jos on huono päivä, toisista saa positiivista energiaa, hän jatkaa.

Markus ja Mariia Hirvonen ovat Suomen huippupari vakio- ja latinotansseissa. Tuoreen kansainvälisen menestyksen lisäksi heillä on meriittilistallaan kahdeksan Suomen mestaruutta.

– Tavoitteena on British Openin voitto ensi vuonna, Mariia linjaa.

– Ja myöhemmin voitto ammattilaisena, Markus jatkaa.

LAPPEENRANNAN tanssiurheilijoita edustavat sisarukset ovat asuneet Helsingissä kolme vuotta. Mariia oli vasta 15-vuotias ja Markus kuudentoista, kun he asettuivat asumaan kahdestaan kaksioon Lauttasaareen. Asunto oli valittu niin, että nuorilla on lyhyt matka treenaamaan.

Markus oli ehtinyt käydä tuolloin vuoden Kimpisen lukiota kotikaupungissa. Helsinkiin heitä veti Mäkelänrinteen urheilulukio, valmentajat Harri ja Niina Antikainen sekä Kaapelitehtaan tanssisali.

– Matkustimme aiemmin Helsinkiin treenaamaan pari kertaa viikossa, eikä siinä ollut järkeä, kertaa Markus.

Alkuaika Helsingissä ei ollut helppo. Sisarukset opettelivat kokkaamaan ja pesemään pyykkiä sekä tekivät tuttavuutta uusien ystävien ja suuren kaupungin kanssa.

– Olihan se shokeeraavaa alussa, Mariia nauraa.

Vanhemmat kävivät alkuaikoina ahkerasti Helsingissä ja äiti kokkasi makaronilaatikkoa pakkaseen. Markus ja Mariia puolestaan reissasivat lähes joka viikonloppu kotiin Lappeenrantaan.

– Nyt näemme vanhempia lähinnä kotimaan kisoissa, jotka he tulevat aina katsomaan, Mariia kertoo.

Tanssipari on ollut niin kiireinen kuluneella kaudella, etteivät he ole ehtineet käydä juurikaan kotikulmilla. Markus ei ole käynyt joulun jälkeen kertaakaan Lappeenrannassa, Mariia laskeskelee käyneensä kaksi kertaa.

– Kotona on aina kiva käydä, mutta emme olisi päässeet näin pitkälle, jos emme olisi muuttaneet, Mariia toteaa.

TANSSIPARINA HIRVOSEN sisarukset ovat olleet jo 12 vuotta. Kumpikin myöntää, että yhteistyö ei ole ollut aina pelkkää ruusuilla tanssimista. Kumpikaan ei ole kuitenkaan suuttunut koskaan niin, että olisi harkinnut harrastuksen lopettamista.

– Sisarelle uskaltaa sanoa pahastikin, kun tietää, että se unohdetaan nopeasti, Markus pohtii.

Tällä hetkellä Mariia asustaa yksin Lauttasaaren kodissa, sillä Markus suorittaa asepalvelusta Santahaminassa viestimiehenä. Mariiasta armeija on toiminut niin kuin pitääkin, veljestä on kasvamassa mies.

– Markus on fyysisempi…ja tottelee paremmin käskyjä, hän virnistää.

Hirvosten lisäksi maailmalla tanssii monia muitakin sisaruspareja. Heidän mielestään läheisestä sukulaissuhteesta on paljon etua.

– Meillä on luontaisesti samat liikeradat, Markus sanoo.

TANSSI ON ELÄMÄNTAPA, johon kuuluu tiukka itsekontrolli. Hirvosten ruokavalio on ammatti-ihmisen suunnittelema, Helsingin diskot ovat jääneet vieraiksi, eivätkä he ehdi elokuviinkaan kovin usein. Mariia myöntää, että joskus tekisi mieli lipsua.

– Silloin suututtaa, kun tekee ihan hirveästi mieli Fazerin Sinistä.

Tanssi on niin totaalinen näytöslaji, että parin ulkonäkö pukuineen ja meikkeineen ratkaisee siinä missä suoritukset lavalla.

– Kaikki ovat niin tosi, tosi, tosi laihoja nykyään, Mariia päivittelee.

Tanssi on tärkeällä sijalla nuorten tulevaisuuden suunnitelmissa, mutta on heillä muutakin mielessä. Viime syksynä ylioppilaaksi päässyt Markus on hakenut kauppakorkeakouluun ja ammattikorkeakoulun liiketalouden linjalle. Ensi syksynä kirjoittava Mariia puolestaan suunnittelee hakevansa yliopistoon psykologiaa lukemaan.

MAURI RATILAINEN

Kuvateksti

Lappeenrannan Tanssiurheilijoiden Markus ja Mariia Hirvonen treenaavat Kaapelitehtaan tanssistudiossa ja asuvat vastapäisellä rannalla Lauttasaaressa.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen