Imatran historiaa ikiomalla maaperällä

Laila Hirvisaaren Imatra-sarjan kahden ensimmäisen osan teatteriesitys saa ensi-iltansa kirjan syvillä synnyinseuduilla ensi keskiviikkona.

LIISA KUKKOLA

Teatteri Imatran tämän kesän kesäteatteriesitys Kruununpuisto on jo ennakkoon myynyt noin 8 000 lippua. Hyvä ennakkomyynti on aiheuttanut sen, että Laila Hirvisaaren teosten pohjalta dramatisoidun näytelmän katsojatavoitetta on hilattu ylöspäin 12 000:sta 15:000:een. Kruununpuistoa esitetään Teatteri Imatran kesäteatterissa 27.6.-4.8.

– Kruununpuistoon on myyty enemmän lippuja ennakkoon kuin on ollut katsojia monessa esityksessä yhteensä kauden lopussa, teatterinjohtaja Antti Vartiala kertoo.

Näytelmä Kruununpuisto on tiukasti kiinni Imatrassa. Hirvisaaren Imatra-sarjan romaaneissa liikutaan myös Helsingissä, Virossa ja Pietarissa mutta tekstin dramatisoinut Helena Anttonen sijoitti näytelmän tapahtumat vain Ritikanrantaan ja Valtionhotelliin jo pelkästään siitäkin syystä, että tuhannen sivun tiivistäminen kahden ja puolen tunnin näytelmäksi vaati rajauksia.

Näytelmän ohjaaja Petteri Sallinen sanookin, että Kruununpuisto tulee olemaan varsin ainutlaatuinen tapahtuma juuri paikallisuutensa vuoksi.

– Kruununpuisto esitettäneen nyt ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Näytelmä on niin voimakkaasti ja omintakeisesti kiinni Imatrassa, etten oikein näe todennäköisenä sen esittämistä esimerkiksi Hauhon kesäteatterissa, Sallinen sanoo.

Kesäteatteriin on rakentunut Valtionhotelli, Ritikanrannan asuntoja ja kolmas rakennus, joka on vuorotellen muun muassa VPK:n talo, Tornaattorin johtajan työhuone. Ritikanrannan työläisten ja Valtionhotellin aatelisten välittäjänä on nuori helsinkiläinen, ylioppilaaksi valmistunut Julia Sorokina, jota näyttelee Anu Hälvä. Ritikanrannan merkittävä nainen on työläisnainen Vilma Haikala, jota esittää Sari Anria.

– Näytelmässä eletään vuosien 1904-05 kansallista ja yhteiskunnallista murrosta. Hirvisaari on osannut kirjoittaa elävästi, miten eri sosiaaliluokkien ihmiset tuona aikoina elivät, Petteri Sallinen sanoo.

– Tämä ei ole komedia, mutta viihdyttävä näytelmä on. Vaikka tarina onkin historiallinen, sen esitystapa on moderni nopeatempoisine rytmeineen. Äänisuunnittelussa on musiikkia käytetty oivallisesti luomaan tarinaan tunnelmaa, hän jatkaa.

Professorin arvonimen vuonna 2002 saanut Laila Hirvisaari on ylittänyt kolmen miljoonan painosrajan. Hänen viisiosaisesta Sonja-sarjastaan on otettu tänä vuonna uusintapainoksia Imatra-sarjan kolmas osa ilmestyy syksyllä.

– Näytelmässä ei ole viittauksiaan vielä ilmestymättömään osaan, Sallinen vakuuttaa.

Teatteri Imatran Kruununpuisto ensi-ilta keskiviikkona 27.6.2007 klo 19.30.

Kuvateksti

Anu Hälvä on Kruununpuisto-näytelmän Julia Sorokina.

Kuva: KAI SKYTTÄ

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola