Kalapakastamon rakentaminen on alkanut

Kalankäsittelytilan hinta on noussut satojatuhansia euroja. Kalastaja harmittelee viivästyksen vuoksi ohi menneitä kauppoja.

ETTI KANTOLA

LAPPEENRANTA. Pakastavan kalasataman maanrakennustyöt ovat alkaneet Mustolassa. Rakentaminen viivästyi aiotusta, kun havaittiin, että lisärahoitusta tarvitaan 300 000–400 000 euroa. Alkuperäinen budjetti oli 600 000 euroa.

Tilat rakentavan kaupunkiyhtiön Lappeenrannan Yritystilan toimitusjohtaja Markku Muhonen sanoo huiman hinnan nousun johtuvan heikosta suunnittelusta.

– Aluksi ei ollut rakennussuunnitelmia. Arvio on perustunut mielikuvaan, ja se on osoittautunut virheelliseksi.

Myös rakennuskustannukset ovat nousseet.

– Lisärahalla saadaan täysin erilainen, monipuolisempi ja korkeatasoisempi rakennus, Muhonen selittää laskelman ylityksen hyötyjä.

KALASATAMA ei ole vielä saanut puuttuvia eurojaan. Kaakkois-Suomen TE-keskus myöntää summasta 90 prosenttia ja kaupunki 10 prosenttia. Kustannukset jakautuivat samoin alkuperäisen summan osalta.

Lisärahahakemukset ovat vasta viritteillä, mutta osapuolet pitävät rahaa varmana. TE-keskus myöntää oman avustuksensa aikaisintaan lokakuussa. Muhosen mukaan kaupungin osuus tulee joko suorana avustuksena tai kierrätettynä Lappeenrannan Yritystilan kautta.

KALASTAJA Markku Törrönen kertoo pakastamon viivästymisen haitanneen kalakauppoja.

– Kauppoja olisi jo ollut. Ainakin muutaman kymmenen tuhannen euron kauppa Italiaan meni varmasti ohi.

Törrönen on tyytyväinen, että tulevissa tiloissa onnistuu kalat yksittäin säilövä irtopakastus. Vaihtoehtona olisi kalat klimpissä jäädyttävä blokkipakastus. Törrönen suunnittelee erityisesti ulkomaan- ja suurtalousmyyntiä.

Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Vesa Tiitinen puhuu kalan toimittamisesta kotimaan jatkojalostajille. Hän korostaa, että tarkoitus on löytää kokonaan uusia markkinoita.

– Viennin varaan ei voi rakentaa. Hankkeen viivästymisessä on myös hyvää, on ollut aikaa pohtia asioita perusteellisesti.

Muhosen mukaan pakastamo valmistuu joulukuussa. Törrönen on varovainen ja odottelee tiloja kevääseen mennessä.

Kirjoittaja:
Etti Kantola