Kaakkois-Suomen työttömyys painui alle kymmenen prosentin

Työttömien määrä väheni eniten Lappeenrannan ja Kotkan seuduilla. TE-keskuksen johtaja Jarmo Pirhonen pitää taitekohtaa historiallisena.

URPO LAANINEN

KAAKKOIS-SUOMEN työttömien määrä on vähentynyt alkuvuodesta ennätysvauhtia. Kaakkois-Suomen työttömyysaste laski toukokuussa alle kymmenen prosentin. Edellisen kerran luvut olivat yhtä hyvät ennen lamaa vuonna 1991.

TE-keskuksen johtaja Jarmo Pirhonen pitää taitekohtaa historiallisena. Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa oli toukokuussa työttömiä 9,4 prosenttia työvoimasta.

Korkeimmillaan Kaakkois-Suomen työttömyysaste oli selvästi yli 20:n. Vuoden 1993 joulukuussa pahimman laman aikaan se oli peräti 22,7.

Vaikka työttömyyden vähentyminen on ollut ilahduttavaa, Pirhonen korostaa, että uusia työmahdollisuuksia tarvitaan jatkuvasti lisää.

– Työttömyys on edelleen mittava ongelma, ja monilla työnhakijoilla on pitkittyviä vaikeuksia työn löytämisessä.

Työttömien määrä väheni sekä Etelä-Karjalassa että Kymenlaaksossa runsaat 11 prosenttia edellisvuoden toukokuusta.

LAPPEENRANNAN työttömyysaste painui samaan tapaan historiallisesti alle kymmenen prosentin. Työttömiä oli toukokuussa 2 814 eli 9,9 prosenttia työvoimasta. Avoimia työpaikkoja oli 327.

Työttömien määrä on vähentynyt eniten Lappeenrannan ja Kotkan seuduilla. Sen sijaan Imatran seudulla vähennys on ollut hitaampaa. Imatran työttömyysaste oli toukokuussa 11,9. Sama määrä oli työttömiä Rautjärvellä. Parikkalan työttömyysaste oli tasan kymmenen ja Ruokolahden 8,9 prosenttia.

TYÖTTÖMIÄ oli toukokuussa vähiten Lemillä, 6,3 prosenttia. Savitaipaleen työttömyysaste oli 6,4, Taipalsaaren 6,6, Luumäen 8,5, Ylämaan 9,3, Joutsenon 10,7 ja Suomenniemen maakunnan korkein, 12,2 prosenttia.

Koko Etelä-Karjalassa oli toukokuussa 6 365 työtöntä työnhakijaa. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli 634 ja pitkäaikaistyöttömiä 1 642.

ILAHDUTTAVAA tilastoissa oli se, että työpaikkojen tarjonta on ollut Kaakkois-Suomessa edellisvuotta suurempaa. Toukokuussa tuli tarjolle 1 846 uutta työpaikkaa eli 350 enemmän kuin vuosi sitten.

Työpaikoista noin 60 prosenttia oli toistaiseksi jatkuvia ja loput määräaikaisia.

KOKO MAAN työttömyysprosentti laski 8,5 prosenttiin. Työttömien määrä supistui toukokuussa lähes 16 prosenttia: ilman töitä oli tilastokeskuksen mukaan 232 000 ihmistä. Työvoimaministeriö laski työttömien määräksi 202 000 henkilöä.

Vahva talouskasvu on synnyttänyt uusia työpaikkoja ripeästi. Avoimet työpaikat ovat lisääntyneet kaikissa ammattiryhmissä. Eniten ne kasvoivat teollisuudessa, palvelutyössä sekä terveydenhuolto- ja sosiaalityössä.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen