Kuurmanpohja kysyi pääsyä Imatralle

Imatran joutsenolaisen naapurikylän asukkaat eivät halua lappeenrantalaisiksi Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitoksen toteutuessa. Imatra ottaa kuurmanpohjalaisten liittymistarjouksen vakavasti, mutta seuraa muiden liitospäätökset loppuun ennen toimiin ryhtymistä. MATTI VEIJALAINEN Myös Imatran kaupungin rajat saattavat muuttua Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitoksen toteutuessa. Uutta Imatraa on tarjolla kaupungin nykyisen rajan eteläpuolelta. Joutsenon Kuurmanpohjan naapurikylän asukkaiden enemmistö haluaa liitättää kylänsä mieluummin…

Imatran joutsenolaisen naapurikylän asukkaat eivät halua lappeenrantalaisiksi Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitoksen toteutuessa. Imatra ottaa kuurmanpohjalaisten liittymistarjouksen vakavasti, mutta seuraa muiden liitospäätökset loppuun ennen toimiin ryhtymistä.

MATTI VEIJALAINEN

Myös Imatran kaupungin rajat saattavat muuttua Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitoksen toteutuessa.

Uutta Imatraa on tarjolla kaupungin nykyisen rajan eteläpuolelta. Joutsenon Kuurmanpohjan naapurikylän asukkaiden enemmistö haluaa liitättää kylänsä mieluummin Imatraan kuin Lappeenrantaan.

Kyläläisten lähetystö kyseli Imatran kaupunginjohtajalta Pertti Lintuselta tiistaina Imatran haluja ottaa kylä vastaan. Lintuselle vietiin kaksikin nimilistavetoomusta samasta asiasta, toinen kuurmanpohjalaisten ja toinen Meltolan Mellonkadun Joutsenon puoleisen pään asukkaiden kirjoittamana.

Lintunen lupasi suhtautua kuurmanpohjalaisten tarjoukseen kaikella vakavuudella. Imatralle olisi tulossa parisataa uutta asukasta ja kohtalainen pala lisää pinta-alaa.

Lintusen mukaan Imatra seuraa kuitenkin ennen enempiä kannanottoja loppuun saakka Lappeenrannan ja Joutsenon liitospäätöksen. Lintunen sanoi ymmärtävänsä asian niin, että Kuurmanpohja on Joutsenoa myös tulevaisuudessa, mikäli itsenäinen Joutseno säilyy.

LINTUSEN mukaan on hyvä, että kuurmanpohjalaiset tutkivat aktiivisesti, mistä he missäkin tilanteessa voivat palvelunsa parhaiten saada.

Eeva Partasen mukaan kuurmanpohjalaiset pelkäävät elämän kylällä hankaloituvan ja kuihtuvan, jos Kuurmanpohjasta tulee Lappeenrannan äärireuna-aluetta.

Partasen mukaan kyläläisten Imatra-vetoomus on viesti siitä, että Kuurmanpohja vastustaa Lappeenrannan ja Joutsenon liitosta. Lappeenrannan keskustaan kylältä tulee matkaa noin 40 kilometriä, mutta Imatrankoski on kymmenen kilometrin päässä.

Partasen ja Anja Tuomikosken mukaan yksi konkreettinen huoli kuurmalaisilla on pelko, että lasten koulumatkat pitenevät. Jos Joutseno liittyy Lappeenrantaan, Aholan lähikoulun pelätään ennen pitkää sulkeutuvan. Silloin lähin koulu on Imatran Meltolassa.

Muutoinkin Imatran kainalossa asuvat kyläläiset pitävät Imatran suuntaa itselleen loogisimpana. Päivittäinen asiointi suuntautuu Kuurmanpohjasta Imatralle.

PERUSJÄÄSKELÄINEN kyläläinen Toivo Kaplas siirtäisi Kuurmanpohjan historiallisista syistä osaksi Imatraa ilman Lappeenrannan ja Joutsenon liitostakin.

Kaplaksen mielestä Kuurmanpohja olisi pitänyt ottaa Imatran rajojen sisälle heti kun Jääsken kunta lakkautettiin ja Imatran kauppala perustettiin.

– Entisen Jääsken sodan runtelemat kylät ovat ennenkin kelvanneet Imatraan, muut paitsi me.

Pertti Lintunen totesi historian vaiheiden kertautuvan, kun 1948 perustettu Imatra viettää ensi vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan.

Kuvateksti

Jääskipukuinen Toivo Kaplas (vas.), Anja Tuomikoski, Eeva Partanen ja Aimo Virkalevo jättivät vetoomuksen Kuurmanpohjan alueen liittämisestä Imatraan kaupunginjohtaja Pertti Lintuselle.

Kuva: MATTI VEIJALAINEN

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen