Linnoituksen luulöytö tärvelty

Linnoituksen pelastuskaivausta on tongittu ja hautoja hajotettu viikonlopun aikana. Kaivauksilta löytyi pullonkorkkeja ja tupakantumppeja. Arkeologi Kati Salo teki asiasta maanantaina rikosilmoituksen.

SAARA KOHO

Linnoituksen luulöytöjen tutkijat kokivat maanantaina töihin palatessaan todella ikävän yllätyksen. Viikonlopun aikana kaivausalueeseen oli kajottu. Arkeologi Kati Salo kertoo, että hautoja oli tongittu ja luita nosteltu. Ehjiä hautoja oli sotkettu niin, ettei enää tiedetä, mitkä luut kuuluvat mihinkin hautaan.

– Tämä on todella harmillinen tilanne, Kati Salo toteaa.

Salo teki asiasta rikosilmoituksen maanantaina.

KAIVAUSALUETTA ei ole valvottu iltaisin ja viikonloppuisin. Poliisi tutkii asiaa hautarauhan rikkomisena. Kaivausalueelta löytyi maanantaina pullonkorkkeja ja tupakantumppeja. Rikostutkija Timo Valle Lappeenrannan poliisista kertoo, että Linnoituksessa oli viikonloppuna koulun päättäjäisten takia todella paljon ihmisiä, mutta silminnäkijöitä ei vielä ole ilmaantunut, eikä rikoksen tekijää vielä tässä vaiheessa tiedetä.

KATI SALON mukaan erityisen harmillista on se, että hautoihin kajoaminen vaikeuttaa tieteellisen tutkimuksen tekemistä.

– Tieteellinen kuva on nyt sotkeutunut, emmekä enää pysty sanomaan, mistä haudoista osa luista on peräisin.

Salo harmittelee, ettei osannut ennakoida tapahtunutta. Hän kertoo, että poliisit ovat luvanneet kierroksillaan pitää silmällä Linnoituksen tilannetta.

Salon mukaan kaivausten sotkeminen on Suomessa todella harvinaista.

– Urallani en ole törmännyt kuin yhteen vastaavaan tapaukseen.

KAIVAUKSILTA on tähän mennessä löydetty kaksitoista hautaa. Hautalöydöt paljastuivat toissaviikolla Linnoituksen viemäröintiöiden yhteydessä. Lappeenrannan kaupungin tilakeskus on rakentamassa Linnoitukseen yleisö-wc:tä.

Museoviraston tutkijaryhmä on tehnyt pelastuskaivauksia nyt reilun viikon ajan. Ryhmään kuuluu Kati Salon lisäksi arkeologi John Lagerstedt, kaksi arkeologian opiskelijaa ja vapaaehtoisia kaivajia. Tutkijat pitävät kaivauksia erittäin mielenkiintoisena kohteena.

– Kaivauksia koitetaan nyt kaikesta huolimatta jatkaa eteenpäin, Salo kertoo.

Linnoituksen kaivausten on määrä jatkua ainakin tämän viikon perjantaihin saakka.

Kuvateksti

Linnoituksen pääkallot eivät enää ole oikeilla paikoillaan.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Saara Koho