Imatra jäämässä ainoana pois Etelä-Karjalan terveyspiiristä

Rautjärvellä otettiin reilu askel eteenpäin. Kunnanvaltuustot päättävät osallistumisesta syyskuun loppuun mennessä.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN kuntien yhteinen sosiaali- ja terveyspiiri näyttää sittenkin toteutuvan. Vain Imatra on jäänyt pois, mutta kaikki muut kunnat ovat lähdössä mukaan samalla palveluvalikolla. Imatra osallistuu vain erikoissairaanhoitoon ja kehitysvammaisten erityishuoltoon.

Kunnanhallitusten puheenjohtajista koostuva ohjausryhmä hyväksyi keskiviikkona Rautjärvellä yksimielisesti sosiaali- ja terveyspiirin perussopimus- ja perustamissuunnitelmaesitykset. Kokousta vetänyt Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) totesi, että kunnat ottivat nyt reilun askelen eteenpäin.

– Se oli erittäin hyvähenkinen kokous. Olimme yksimielisesti kunnanjohtajien esitysten takana. Uskon ja toivon, että terveyspiiri syntyy. Jokaisen kunnan pitää nyt kysyä, mikä on vaihtoehto, Arvela sanoi.

Sosiaali- ja terveyspiirin tavoitteena on tarjota maakunnan asukkaille mahdollisuus käyttää palveluja yli kuntarajojen. Terveyspiiri järjestää peruskuntiensa puolesta myös perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon ja ehkäisevän työn palvelut lukuun ottamatta lasten päivähoitoa, ympäristöterveydenhuoltoa ja eläinlääkintähuoltoa.

Sosiaali- ja terveyspiirille siirtyy reilusti yli puolet kuntien tehtävistä ja henkilöstöstä. Siitä tulee maakunnan suurin työnantaja, jonka palkkalistoilla on noin 4 000 ihmistä.

TERVEYSPIIRIN aikataulu on melko kireä, ja kunnanvaltuustot päättävät osallistumisestaan syyskuun loppuun mennessä. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toiminta on tarkoitus aloittaa vuoden 2009 alussa. Perustaminen tapahtuu nykyisen sairaanhoitopiirin perussopimusta muuttamalla.

– Aikataulua pidettiin kokouksessa hyvin kireänä, mutta toisaalta terveyspiiriä on suunniteltu jo parisen vuotta. Kun valtuustot tekevät syyskuussa päätökset, meillä on vielä 15 kuukautta aikaa valmistella lopulliset suunnitelmat. Ei se tule sen veikeämmäksi, vaikka perustamista pitkittäisi eteenpäin, Eeva Arvela totesi.

Myös Imatralle ovet ovat edelleen avoimet, jos se haluaa tulla jossain vaiheessa mukaan.

LUUMÄKI on esittänyt kunnanjohtaja Paavo Tyrväisen mukaan tervettä epäilyä terveyspiirin perustamiseen. Yli puolet kunnan budjetista menee piirille. Kuitenkin Luumäki kuten muutkin kunnat lähtevät samanlaisella palveluvalikolla mukaan.

– Puitelaki on sellainen, että muita vaihtoehtoja ei näytä olevan. Kokonaisuutena kuntien yhteistyö vaikuttaa ihan hyvähenkiseltä.

Lappeenranta on tyytynyt siihen, että terveyspiirin äänivallasta sillä on enintään puolet, siinäkin tapauksessa, että kuntaliitos Joutsenon kanssa toteutuu.

Paavo Tyrväinen piti myönteisenä, että jokainen kunta saa edustajansa hallitukseen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen