Paperiväki piiskaa valtiovaltaa puutullikorotuksia tasaamaan

Paniikkia tehtailla ei ole päällä, mutta huoli tulevaisuudesta kasvaa. Paperiliittolaiset toivovat liukastuvaa liikettä Venäjän tuontia korvaavalle kotimaiselle puulle.

MATTI VEIJALAINEN

Paperiliiton valtuuston imatralainen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen toivoo ulkomaankauppaministeri Paavo Väyryselle voimia ja menestystä venäläisten kanssa väännettäviin puutullineuvotteluihin.

– Toivottavasti siellä puolella on vielä hengissä ja remmissä niitä kavereita, joiden kanssa Paavo nuoruudessaan politikoi. Nyt niitä suhteita tarvitaan.

Nokelaisen mielestä Suomen valtiovallan on puristettava kaikkensa, jotta Venäjältä metsäteollisuuden tarpeisiin tuotavan puun hinta pysyy tolkullisena.

– Tämä on suuri yhteiskunnallinen kysymys. Se on iso asia itse metsäteollisuuden lisäksi kuljetukselle ja monelle muulle samaan kokonaisuuteen liittyvälle elinkeinolle.

Työntekijäjärjestöissä sävyiltään tiukentuneen puutullikeskustelun vaarat on Nokelaisen mukaan ymmärretty laajalti. Herättelijäksi ei tarvittu edes pääministeri Fradkovin uhmakasta vierailua. Juuri sitä ennen koolla olleen SAK:n valtuuston julkilausumiin Nokelainen sai virallistettua tullit keskusjärjestötason huolenaiheeksi. Ihalaisen tutka on nyt päällä ja pysyy.

PAPERILIITTOLAISET eivät Nokelaisen mukaan ole paniikkitunnelmissa, mutta kasvava huoli tulevaisuudesta kalvaa. Pahimpien kauhutulliskenaarioiden toteutumista ja siitä seuraavia työpaikkamenetyksiä on Nokelaisen mukaan ennenaikaista spekuloida. Korkea aika on kuitenkin ryhtyä pohtimaan, miten Venäjän puuta ryhdytään korvaamaan.

– Suomalainen puu pitää saada liikkeelle myös sieltä, mistä se ei ole vielä liikahtanut. Hyvin moni metsänomistaja on nykyään kehäkolmosen sisällä asuva perikuntalainen, jolle mummojen ja pappojen puiden hakkaaminen on kipeää tunneasiaa.

KAUKOPÄÄN paperilaisten varapääluottamusmiehen Esa Ilveksen mielestä faktaksi on vähitellen hyväksyttävä se, että Venäjä nostaa maasta lähtevän puun tulleja. Avainkysymys Ilveksen mielestä on, miten paljon.

– Toivon, että EU tulee avuksi ja saa järjestettyä asioille jatkoaikaa.

Ilveksen mukaan näyttää siltä, että Venäjä tekee niin kuin presidentti Putin määrää tehtäväksi. Periaatteessa tullikysymys sinänsä myös on Ilveksen mielestä Venäjän sisäinen asia.

– En mene Venäjää nyt kovasti haukkumaan, mutta en kyllä rupea myöskään suomalaisia tehtaita sinne siirtämään.

PITKÄN linjan paperiliittolainen Juha Kokkonen on ollut alalla varhaiselta 1970-luvulta lähtien. Takana on paperikonekokemusta Tainionkoskelta sekä korjausmiehen työtä. Nykyään Kokkonen on turvallisuusvalvoja Kaukopäässä.

Kokkonen haastaa tullien tasoitteluun valtiovallan korkeinta tahoa myöten. Myös EU:n voima on tarpeen.

– Keski-Eurooppa on ollut kartonkiemme ja paperiemme suuri käyttäjä. Tarvitsevat ne siellä samaa tavaraa myös tulevaisuudessa, joten luulisi tilanteen kiinnostavan.

Kuvateksti

Ilkka Nokelainen pitää puutulleja suurena yhteiskunnallisena kysymyksenä.

Kuva: MATTI VEIJALAINEN

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen