Seppo Miettinen kaipaa keskustaan lisää korkeatasoisia hotellipalveluja

Alan yritykset eivät innostu asiasta. Tilastojen mukaan hotellien käyttöaste laski viime vuonna Lappeenrannassa hieman.

MATTI SAARELA

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen toivoo, että kaupungin keskustaan rakennetaan lähitulevaisuudessa uusi, korkeatasoinen hotelli. Miettisen mukaan majoituskapasiteetista alkaa olla Lappeenrannassa pulaa varsinkin kesällä. Hän uskoo, että kysyntää löytyisi ainakin korkeatasoisen liikemieshotellin majoituspalveluille.

– Meidän mielestämme tarve uudelle hotellille on ilmeinen. Kaupungin majoituspalvelujen riittävyyteen törmäämme joka kerran, kun järjestämme täällä esimerkiksi seminaareja, Miettinen sanoo.

Miettisen mukaan kaupunki on myös markkinoinut ahkerasti omaa näkemystään alan yrityksille.

– Alan yritykset ovat myös lupautuneet tekemään selvityksiä asiasta, Miettinen kertoo.

KESKUSTAN uunituoreessa osayleiskaavassa kaupunki on varautunut myös hotellihuoneiden lisärakentamiseen. Vaihtoehtoja uusien vuodepaikkojen rakentamiselle on keskustan alueella useita.

– Ydinkeskustan osayleiskaavan periaatteisiin soveltuu oikein hyvin se, että keskustaan rakennetaan joko kokonaan uusi hotelli tai jo toimivaan hotelliin tehdään laajennusosa, Miettinen sanoo.

Miettisen mukaan uusi hotelli voitaisiin sijoittaa esimerkiksi niin kutsuttuun Pormestarin kortteliin, jossa on toiminut hotelli myös aikaisemmin.

– Viikinkihotelli toimi aikoinaan talossa, jonka alakerrassa on nykyisin Ravintola Tassos. Se olisi edelleen hyvin luonteva paikka uudelle hotellille, Miettinen sanoo.

HOTELLINJOHTAJAT eivät jaa Miettisen näkemystä majoituskapasiteetin riittämättömyydestä. Hotelli Patrian johtaja Tomi Saarelainen myöntää, että kesäkuukausina on päiviä, jolloin Lappeenrannasta on vaikea saada hotellihuonetta. Talvikuukausina Lappeenrannan hotellien käyttöaste on kuitenkin Tilastokeskuksen tilastojen mukaan reilusti alle 60 prosenttia.

– Ei tässä minusta vielä ole näkyvissä tilannetta, jossa Lappeenrannassa pitäisi investoida lisäkapasiteettiin, Saarelainen sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa hotellin toiminta on yleensä kannattavaa, jos sen käyttöaste on yli 50 prosenttia.

– Se riippuu tietenkin siitä, millaisesta hotellista on kysymys, ja kuka laskee. Mutta yleisesti puhutaan 50-55 prosentin käyttöasteesta, hän sanoo.

Saarinen uskoo, että alan tulevat investointipäätökset tehdään sen mukaan, miten hyvin alueen markkinoinnissa matkailukohteena onnistutaan.

HOTELLIBISNES on Lappeenrannassa kolmen suuren toimijan käsissä. Kaupungissa on yhteensä hieman alle 500 hotellihuonetta ja vajaa tuhat vuodepaikkaa.

Tradekan Cumulus-ketjuun kuuluva Lappeenrannan Cumulus Lappeenranta on hieman pienempi kuin S-ryhmän Hotelli Lappee ja Scandic-ketjun Hotelli Patria. Hotellipäällikkö Arja Pikkaraisen mukaan Cumuluksen käyttöaste on kesäkuukausina yli 80 prosenttia ja hiljaisina talvikuukausinakin päästään yli 60 prosentin käyttöasteeseen.

Tradekalla ei toimialajohtaja Jari Laineen mukaan ole mitään suunnitelmia toiminnan laajentamisesta Lappeenrannassa.

– Meidän mielestämme Lappeenrannan tilanne on tällä hetkellä hyvä. Kaupungissa on kuusi hotellia ja lähes tuhat vuodepaikkaa, Laine sanoo.

Laine myöntää, että niukkuutta saattaa esiintyä ajoittain. Toisaalta Lappeenrannan hotellien käyttöasteen keskiarvio oli viime vuonna vain 61,5 prosenttia eli hieman pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

– Meidän pitää tietenkin paneutua näihin lukuihin tarkasti ja tutkia, mitä kaikkia niihin sisältyy, mutta nämä luvut eivät vielä sinänsä puolla kovin suuria investointeja lisäkapasiteettiin, Laine muistuttaa.

TOIMITUSJOHTAJA Ahti Manninen Etelä-Karjalan Osuuskaupasta muistuttaa, että Joutsenon Rauhan hotellihanke lisää majoituskapasiteettia alueella. Mannisen mukaan EeKoolla ei ole suunnitelmia lisäkapasiteetin rakentamisesta Lappeenrannan keskustaan.

Kuvateksti

Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mukaan uusi hotelli voitaisiin rakentaa esimerkiksi niin kutsuttuun Pormestarin kortteliin.

Kuva: ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Matti Saarela