Taipalsaaren valtuusto älähti terveyspiiristä

Sovitusta liittymisajankohdasta esitettiin erilaisia näkemyksiä. Ainakin osa valtuutetuista haluaa pitää kiinni kolmen vuoden siirtymäajasta.

ANNE KOKKONEN

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin liittymisaikataulusta tuli ärhäkkää palautetta Taipalsaaren kunnan valtuustoseminaarissa keskiviikkona. Ainakin osa valtuutetuista haluaa pitää kiinni aikaisemmasta päätöksestä, jonka mukaan Taipalsaari lähtee mukaan terveyspiirihankkeeseen vasta siirtymäajan jälkeen.

– 80 prosenttia äänessä olleista valtuutetuista oli sitä mieltä, että kunnan pitää käyttää hyväkseen mahdollisuus siirtymäaikaan ja lähteä mukaan vasta vuonna 2012, Taipalsaari-liikkeen valtuutettu Matti Karhu painottaa.

Siirtymäaikaa kannattaneet valtuutetut ihmettelivät Karhun mukaan sitä, voisiko vastaperustettu terveyspiiri tarjota Taipalsaarelle mitään etuja. Kunnan terveyspalvelut kun ovat jo nyt sekä laadukkaita että edullisesti toteutettuja.

– Radikaalia uutta tietoa eduista ja hyödyistä pitää tulla, jotta valtuutetut hyväksyisivät liittymisajankohdan aikaistamisen, Karhu arvioi.

– ASIASTA keskusteltiin kovasti ja esitettiin erilaisia näkemyksiä siitä, millaisia aikatauluja on aiemmin sovittu, valtuutettu Elma Mikkola (sd.) vahvistaa.

Taipalsaari-liikkeen Satu Simolinilla on asiaan selvä kanta. Valtuuston tahto on ollut, että kunta lähtee terveyspiiriin vasta vuonna 2012 eikä kanta ole muuttunut. Mikään ei puhu sen puolesta, että Taipalsaaren kunnalla olisi kiire lähteä mukaan terveyspiirin aloitukseen.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuure Westinen (kesk.) muistuttaa, että vaikka aikatauluista keskusteltiin, läheskään kaikki valtuutetut eivät olleet paikalla ilmaisemassa mielipidettään.

– Valtuutetut ihmettelivät kiireistä aikataulua, me esittelimme syitä tehtyihin ratkaisuihin ja asia jäi valtuutettujen pureskeltavaksi. Syyskuun valtuustokokouksissa kukin kunta puntaroi sitten vielä kerran terveyspiirihankkeen hyödyt ja haitat, Westinen toteaa.

KUNNANJOHTAJA Jari Willmanin mukaan Taipalsaaren alkuperäisenä aikomuksena oli terveyspiirin toimintaan osallistuminen perusterveydenhuollon osalta vuodesta 2009 alkaen. Muiden terveydenhuollon osa-alueiden oli määrä liittyä mukaan vuosina 2011-2012.

– Sosiaali- ja terveyspiirin ohjausryhmässä aikataulu meni kaikkien osa-alueitten osalta vuoteen 2009. Kysymyksessä on sellainen ota tai jätä -tilanne, jossa vaihtoehdoiksi ei jää muita mahdollisuuksia, Willman huomauttaa.

Willman ei pidä pahana keskustelua ja kriittistä asennetta, kun kysymys on kaikkia kuntalaisia koskettavasta isosta asiasta. Koska linjapäätöksiä ei vielä saatu aikaan, keskustelu samojen teemojen pohjalta jatkuu elokuussa.

– Ei yhden kerran keskusteltaessa päästä vasta kuin kartalle, siitä asia sitten täsmentyy. Esitys syntyy elokuussa keskustelujen pohjalta ja päätöksiä tehdään sitten kun on niiden aika, Willman muistuttaa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen