Tanssijat ottivat varaslähdön Kalenoihin

Kalevan nuorten kansantanssileirit alkoivat keskiviikkona. Kahteen päivään mahtuu myös afroa ja jazztanssia.

LIISA MAYOW

Kimpisen koulun salin lattia tömisee. Töminä lähtee paristakymmenestä nuoresta kansantanssijasta, jotka tanssivat ensimmäistä kertaa elämässään afrotanssia.

– Lähellä lattiaa! Kroppa rentona, tanssinopettaja Anu Itkonen huutaa rumpumusiikin yli.

Kalevan nuorten tanssijat tapailevat afrorytmejä ensin arasti, sitten innokkaammin. Afrossa tulee äkkiä lämmin.

KANSAINVÄLINEN kulttuuritapahtuma Lasten Kalenat alkaa Lappeenrannassa tänään torstaina. Tanssijat ja teatteriharrastajat ehtivät silti aloittaa jo keskiviikkona omat kaksipäiväiset leirinsä. Mukaan on saapunut 11-16-vuotiaiden ryhmiä Joensuusta, Jyväskylästä ja Kestilästä.

– Halusimme tarjota kansantanssijoille mahdollisuuden parantaa omaa tanssitekniikkaansa, leirin vastaava tanssinopettaja Jussi Kaijankangas kertoo.

Leiriläiset esiintyvät viikonloppuna omien ryhmiensä kanssa Kalenoiden tapahtumissa. Ennakkoleirin tarkoitus onkin tutustuttaa eri ryhmien lapsia ja nuoria toisiinsa.

Leirit järjestetään Kalenoiden yhteydessä ensimmäistä kertaa. Pääpaino on kansantanssissa, mutta osallistujat pääsevät myös Itkosen showtanssitunneille.

– Tanssijan on hyvä hallita mahdollisimman monta tanssin aluetta. Tämä on kansantanssijoille ihan uutta, Itkonen kertoo.

LIIKUNTASALIN reunalla nököttää rivi nahkaisia kansantanssikenkiä, supikkaita. Itkosen tunnilla niitä ei tarvita, vaan afroa tanssitaan paljain jaloin.

Afrolämmittelyn jälkeen tunti jatkuu jazztanssilla. Tanssijat treenaavat nykytanssin neliökuvioita ja viuhahtavat riveissä lattian poikki. Tunti päättyy energiseen liikesarjaan reggaeton-musiikin tahdissa.

Joensuulaiselle Heidi Uusitalolle showtanssi on uutta.

– Tähän mennessä on ollut tosi kivaa, ja varmaan jatkuukin yhtä kivana.

Uusitalon tanssiryhmä, Joensuun Motoran Sähäkät on tullut leirille tyttöporukan voimin. Ryhmän pojat saapuvat kaupunkiin Kalenoiden varsinaisen ohjelman alkaessa torstaina.

Sähäkät esittävät Hölmöläiset -esityksensä Kaupunginteatterin Jukola-salin konsertissa torstaina. Uusitaloa jännittää jo hieman. Vielä on silti edessä tanssileirin toinen päivä ja toinen tunti Itkosen ohjauksessa. Luvassa on ainakin hiphop- ja streettanssia.

– Sitä odotan ihan jännityksellä, Uusitalo hymyilee.

Kuvateksti

Heidi Uusitalo venyttelee.

Kuva: JOHANNA KANNASMAA

Kirjoittaja:
Liisa Mayow