Tieto Taipalsaaren joukkohaudasta kiinnostaa Huhtiniemi-tutkijoita

Turkulainen sotaveteraani Lauri Lindqvist kertoo haudanneensa teloitettuja Taipalsaarelle –nl

Turkulainen sotaveteraani Lauri Lindqvist kertoo haudanneensa teloitettuja Taipalsaarelle

heinäkuussa 1944. Hän on ensimmäinen, joka on omalla nimellään kertonut joukkohaudoista.

Professori Mika Lavento pitää asiaa tarkemman selvittämisen arvoisena.

ILPO LESKINEN

TAIPALSAARI. Helsingin yliopiston Huhtiniemi-tutkijat ovat kiinnostuneet Taipalsaaren joukkohautaa koskevista tiedoista.

Arkeologian professori Mika Lavento pitää julkisuuteen tullutta tietoa joukkohaudasta kiinnostavana ja ilman muuta selvittämisen arvoisena.

Turkulainen sotaveteraani Lauri Lindqvist kertoo 40 suomalaissotilaan joukkohautauksesta Seura-lehdessä ja Turun Sanomissa.

LINDQVIST oli heinäkuussa 1944 hautaamassa sotilaita Taipalsaaren sotilaslentokentän eli nykyisen armeijan harjoitusalueen lähelle. Lindqvist kertoo lehtihaastatteluissa olevansa vakuuttunut, että hän oli hautaamassa teloitettuja suomalaissotilaita. Hän vaikeni asiasta yli 60 vuoden ajan, mutta katsoi, että nyt on aika kertoa asiasta.

Lindqvist on kesän 1944 huhuttujen joukkohautausten ensimmäinen, omalla nimellään ja kuvallaan esiin tullut todistaja.

MIKA LAVENNON mielestä tieto Taipalsaaren joukkohaudasta kuuluu Huhtiniemen tutkimusongelman piiriin. Hän pitää Lindqvistin kertomia tietoja varsin vakuuttavina.

– Asia liittyy samaan tapahtumaketjuun, jota me olemme Huhtiniemessä selvittäneet. On hyvin mahdollista, että Taipalsaarelle haudatut vainajat on tuotu Lappeenrannasta.

Lavento on useita päiviä yrittänyt tuloksetta saada yhteyttä Lindqvistiin.

– Lindqvistin haastattelu on erittäin oleellista asian etenemisen ja ja mahdollisten jatkotutkimusten kannalta. Mitään tutkimuksia ei voi sitä ennen ajatella.

JOS ASIAT etenevät, Lavento pitää mahdollisena, että ensi syksyn Huhtiniemi-tutkimusten yhteydessä voitaisiin tehdä ainakin jonkinlainen kartoitus myös Taipalsaaren joukkohaudalla.

– Asiaa on hyvin vaikea vielä tässä vaiheessa arvioida, mutta periaatteessa on mahdollista, että Taipalsaari voitaisiin jollain tavalla ottaa mukaan tutkimukseen, Lavento sanoo.

Lindqvistin kuvaama joukkohauta sijaitsee Taipalsaaren nykyisen harjoitusalueen, silloisen hävittäjälentolaivueen tukikohdan eteläpuolella, noin kilometrin, puolentoista päässä.

Lindqvist on tutkinut Taipalsaaren karttoja. Hän uskoo, että joukkohaudan paikka saattaisi löytyä.

Professori Helena Ranta pidättäytyy kommentoimasta asiaa. Hän pitää tietoja Lavennon tapaan kiinnostavina, mutta Huhtiniemi-tutkijat eivät ole vielä keskustelleet siitä, miten asian kanssa menetellään.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen