Viisumien mitätöinti uhkaa jälleen Venäjän-matkailijoita

Venäjän viranomaiset valvovat matkustajia tehostetusti. Ainakin neljä menetti viisuminsa torstaina. Vuoden viisumin oleskeluaika lyheni puoleen vuoteen.

ETTI KANTOLA

VENÄJÄ on tiukentanut rajavalvontaansa. Kaikilla viisumeilla maahan saapuvia valvotaan tehostetusti. Kaakkois-Suomen rajavartiosto arvioi syyksi lähipäivien kansainvälisen talousfoorumin sekä IVY-maiden johtajien kokouksen Pietarissa.

Tilanne on vastaava kuin viime kesänä ennen G8-huippukokousta. Silloin Venäjän viranomaiset löivät mitätöintileiman 67 Venäjälle pyrkineen suomalaisen viisumiin.

– Todennäköisesti viisumien mitätöintejä tulee jälleen. Määrä riippuu siitä, onko vuoden takaisesta opittu, sanoo Kaakkois-Suomen rajavartioston majuri Timo Hauska.

Hauska arvioi tehovalvonnan jatkuvan ensi viikon alkuun.

TIUKAN kontrollin aikana Venäjän maahanmuuttoviranomaiset haastattelevat Venäjälle pyrkiviä tehostetusti.

– He kysyvät, mistä matkailija on viisumin ostanut, kuka on viisumipuollon antaja, minne on menossa ja miksi, kertoo Saimaan Matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine.

Vastausten pitää olla linjassa viisumin tietojen kanssa.

Normaalin valvonnan aikanakin on käännytetty matkailijoita, jotka ovat ilmoittaneet matkansa tarkoituksen toisin kuin viisumia hakiessaan.

– Viisumia on syytä käyttää tarkoitukseen, johon se on anottu, Hauska painottaa.

Torstaina Nuijamaan vastaisella Brusnitshnojen raja-asemalla mitätöitiin ainakin neljä viisumia.

PITKIEN viisumien myöntäminen on toistaiseksi epäselvää. Lähialuematkojen toimitusjohtaja Peter Holst kertoo, että vastuu kutsukäytännöstä siirtyi kesäkuun alussa ministeriöiltä muille organisaatiolle.

Holst sanoo, ettei vielä tiedetä, miten konsulaatit käyttävät harkintavaltaansa viisumien myöntämisessä. Välittäjänä hän ei voi luvata viisumin hakijalle, millaisen viisumin tämä saa ja milloin.

– Käytäntö tuo hyvää pitkällä aikavälillä, mutta nyt näyttää, että toimitusajat pitenevät, Holst sanoo.

Laine kertoo, ettei asiasta ole vielä kokemusta Lappeenrannan konsulaatista. Hän on luottavainen, vaikkei ole saanut tarkkaa tietoa.

– Kun mennään kaksi viikkoa eteenpäin, eiköhän tilanne taas normalisoidu.

JO VOIMASSA olevien pitkien viisumeiden käyttöaika muuttui kuun vaihteessa. Vuoden viisumilla saa oleskella Venäjällä 180 päivää, enintään 90 päivää puolessa vuodessa. Käytäntö koskee myös aiemmin myönnettyjä viisumeita ja sitä valvotaan raja-asemilla.

Vuoden viisumin hankkineet joutuvat pitämään kirjaa vuorokausista, joiden puolella ovat olleet Venäjällä. Tilanne vaikeuttaa etenkin maassa pysyvästi oleskelevien asemaa.

UUTISET SIVU 5

Kirjoittaja:
Etti Kantola