Esko Salminen istuttaa keräilyintoa Uukuniemelle

HELINÄ LEMINENPARIKKALA. Forssasta Parikkalan Uukuniemelle muuttanut Esko Sa

HELINÄ LEMINEN

PARIKKALA. Forssasta Parikkalan Uukuniemelle muuttanut Esko Salminen on kerännyt postimerkkejä nuoresta lähtien. Postilähetykset herättävät hänessä nostalgisia tunteita. Tulevana viikonloppuna hän esittelee Uukuniemellä nykyisen asuinpaikkakuntansa kortteja ja postimerkkejä.

Salminen piirrätti Parikkalan, Saaren ja Uukuniemen kirkkojen kuvat forssalaisella taiteilijalla, Yrjö Hannulalla. Viime viikonloppuna hän istui Uukuniemi-juhlilla kirkkomäellä myymässä uutuustuotteita. Kauppa kävi hänen mielestään mukavasti huolimatta postimerkkien kolminkertaisesta hinnasta tavalliseen verrattuna.

SALMINEN tietää, että keräilijä ei välttämättä pidä erikoispostimerkkien painattamisesta. Keräilijän kannalta on hankalaa, jos merkkiä on otettu pieni painos, eikä sitä enää saa mistään. Kirkkojen kuvat sopivat hänestä silti hyvin postimerkkeihin paikallisuutensa ja historiansa pohjalta.

Postimerkit kiehtovat Salmista myös siksi, että harvinaiset merkit voivat olla hyvin arvokkaita.

– Suomen ensimmäisen postimerkin päikköparista vuodelta 1856 maksettiin 31 000 euroa. Siinä oli kaksi merkkiä kiinni toisissaan.

SOTA-AJAN kirjeposti nostattaa hänessä erityistä kunnioitusta. Hän muistuttaa, että kirje vietiin perille vaikeissa olosuhteissa.

– Kotoa tullut kirje oli sotamiehelle pimeässä korsussa kuin joulu pikkulapselle. Samoin emäntä ilahtui kotona, kun sai elämänmakuisen viestin isännältä rintamalta.

Salminen vetoaa mummonmökkien tyhjentäjiin, että nämä eivät suin päin polttaisi ullakoilta löytyviä kirjeitä tai kortteja. Tunne- ja historiallisen arvonsa postilähetykset voivat olla taloudellisesti arvokkaita.

– Forssan lähellä yhden vanhan kartanon vintiltä löytyi kirjenippu, jonka myyntitulot riittivät kartanon uuteen peltikattoon ja ulkomaalaukseen.

l l l

Keräily- ja vaihtotapahtuma 7.7. klo 10–18 ja 8.7. klo 10–16 Uukuniemen nuorisoseuran talolla. Filateliaa, kirpputoreja, taidetta. Parikkalan kirkkojen taiteilijakortit ja niistä omakuvamerkit ilmestyvät.

Kirjoittaja:
Helinä Leminen