Järvi-Suomen Portti lopettaa Lappeenrannan teurastamon

Yt-neuvottelut laitoksen 88 työntekijän tulevaisuudesta alkavat maanantaina.

MATTI SAARELA

Järvi-Suomen Portti Osuuskunta aikoo lopettaa Lappeenrannan teurastamon toiminnan. Tieto laitoksen 88 työntekijän ja toimihenkilön tulevaisuutta koskevista yt-neuvotteluista annettiin tiistaina Mikkelissä.

Portti ja HK Ruokatalo tekivät tiistaina esisopimuksen yhteistyöstä. Osuuskunta aikoo vastaisuudessa ostaa tarvitsemansa lihan HK Ruokatalolta. Sekä sikojen että nautojen teurastus hankitaan ostopalveluna ja osuuskunta aikoo luopua kokonaan naudanruhojen leikkuusta. Sian leikkuu jatkuisi edelleen Järvi-Suomen Portin Mikkelin yksikössä.

Portin toimitusjohtaja Kari Tillanen korostaa, että tiistaina tehtiin vasta esisopimus yhteistyöstä HK Ruokatalon kanssa.

– Tutkimme Lappeenrannan laitoksen tilannetta ja sitä varten nämä yt-neuvottelut on käynnistetty. Neuvottelut kestävät kuusi viikkoa ja sinä aikana selvitämme, miten tulemme toimimaan, Tillanen sanoo.

Lappeenrannan laitoksen kapasiteetti on ollut vajaakäytössä. Tillasen mukaan siihen on useita syitä.

– Lappeenrannan yksikkö ei ole sijainniltaan sellaisten sika- tai nautakeskittymien lähellä, että sinne voitaisiin löytää joku kiinnostunut yhteistyökumppani tai kuljettaa itse lisää volyymeja, Tillanen sanoo.

– Lappeenrannan laitos on suunniteltu teurastusta ja lihanleikkuuta varten. Tällaisen yhdistelmälaitoksen käyttökustannukset ovat nyt selkeästi korkeammat kuin meidän kilpailijoillamme, hän jatkaa.

Tillasen mukaan Lappeenrannan teurastamon lopettaminen parantaa osuuskunnan jäljelle jäävien laitosten käyttöastetta. Raaka-ainetuotannosta luopuminen antaa Portille myös paremmat mahdollisuudet keskittyä lihan jatkojalostukseen ja markkinointiin.

TYÖNTEKIJÖILLE päätös Lappeenrannan teurastamon lopettamisesta ei tullut yllätyksenä.

– Tämä on ollut tiedossa jo pitkään, kesälomaansa viettävä pääluottamusmies Harri Kiiskinen sanoo.

Varapääluottamusmies Kimmo Auvisen mukaan lopettamispäätös ei ole vielä täysin varma. Uudelleenjärjestelyjä koskevassa tiedotteessa asiaa on loivennettu sanalla madollisesti.

– Kyllä se kuitenkin siltä näyttää, Auvinen myöntää.

Lappeenrannan teurastamon työntekijöiden ikähaarukka on 30-55 vuotta.

– Monet ovat olleet täällä ikänsä töissä. Tämä on kyllä meille miettimisen paikka, Kiiskinen sanoo apeana.

Tillasen mukaan yt-neuvottelujen aikana tutkitaan mahdollisuudet tarjota Lappeenrannasta irtisanottaville töitä Portin muissa yksiköissä.

– Kysymykseen tulevat kai lähinnä Kouvolan ja Mikkelin tuotantolaitoksemme, Tillanen sanoo.

Kirjoittaja:
Matti Saarela