Kohta Hynynen rauhoittuu

Kotiteollisuus soittaa tänään ensin Kotkan meripäivillä ja sitten Lappeenranta Festivalseilla. Syksy

Kotiteollisuus soittaa tänään ensin Kotkan meripäivillä ja sitten Lappeenranta Festivalseilla. Syksyllä ilmestyy kirja Rakkaudella, Hynynen ja kolmen levyn kokoelma. Kotiteollisuus soi Lappeenrannan kaupunginteatterissa ja keikkailee Kosovossa sekä Suomessa. Ensi kesänä ajellaan taas Saimaalla.

LIISA KUKKOLA

Pyydetty on, mutta Hynynen ei enää ala – tekemään toista kautta Äijät-televisiosarjaa.

– Ihan hirvee vuosi on ollut, ihme että on hengissä. Kädet on paskassa vähän joka puolella, pitää alkaa pikku hiljaa rauhottumaan ja keskittymään olennaiseen.

Se on perhe tai Kotiteollisuus, riippuen siitä kysyykö Hynyseltä vai vaimolta.

– Jos ruvetaan aikatauluja katsomaan, niin Kotiteollisuus ajaa muiden asioiden ohi. Keikat ja bändi on aina perusasioita. Muu kulttuuri saa nyt kyllä jäädä, Hynynen vannottaa itseään.

ONHAN SITÄ tietysti viime aikoina kaikenlaista ollutkin. Tv-sarjaa, kirjoittamista, keikkaa, sivubändiprojekteja ja säveltämistä Lappeenrannan kaupunginteatterin Rauhan ruhtinas -näytelmään. Naisten lehteenkin meni Kotiteollisuuden paha poika ja äijä haastattelun antamaan.

– Ai miten helppo olisi kadota noihin höpöhommiin! Viikon kun ryyppäisi Helsingissä, niin huomaisi suostuneensa kymmeneen tv-ohjelmaan talk show -isännäksi ja ties mihin projekteihin.

– Kyllähän sitä lähipiiristä tulee kaikenlaista kuittia näistä jutuista jo nyt. Ja hyvä että tulee, pitää jalat maassa ja mielen tärkeissä asioissa. Panee edes välillä vähän hävettämään, mitä kaikkea tulee tehdyksi, Hynynen sanoo.

KIRJOITTAMINEN esimerkiksi saisi Hynysen mielestä nyt jäädä. Hynynen on kirjoittanut kolumneja Etelä-Saimaan Seepraan, Keskisuomalaiseen, metallimusiikin aikakauslehti Infernoon ja Ilosaarirockin nettisivustolle, mistä kirjoittaminen aikanaan sai alkunsa.

Vuodesta 2004 alkanut kolumnistin ura on nyt kuitenkin siinä pisteessä, että kustannusyhtiö Like julkaisee elokuussa kokoelman Rakkaudella, Hynynen.

– Onhan sellaisen perään kyselty jo pitkään. Ensin en suostunut, kun se on niin ilmeistä, että ensin rokkari kirjoittaa kolumneja ja sitten ne julkaistaan kirjana.

– Mutta kun sitä niin paljon sähköposteissa pyydettiin, niin ajattelin, että pannaan kirjalla sitten piste koko touhulle.

RAKKAUDELLA, HYNYNEN pitää sisällään noin 50 Hynysen pakinaa tai kolumnia – miksi niitä haluaakin kutsua. Sellaisinaan niitä ei kuitenkaan kirjassa julkaista vaan Hynynen on päivittänyt ja terävöittänyt tekstejä.

– Otin ja luin kaikki kolumnit läpi. Varsinkin alkuaikojen jutut oli ihan paskoja. Alkoi ahistaa sen verran, että halusin kirjoittaa niitä uuteen uskoon. Kaksi on enää käymättä läpi.

– Nyt niihin voi olla tyytyväinen, ne eivät ole enää niin löysiä eikä kilttejä kuin silloin kun ne julkaistiin päivälehdissä.

Kolumnien toimittaminen ei ollutkaan niin yksinkertainen toimitus kuin Hynynen etukäteen ajatteli. Kului hermoja ja alkoholia ennen kuin tekstistä tuli Hynysen mielestä tarpeeksi provosoivaa – sellaista mitä hän oli alkuperäisissä kolumneissaankin hakenut.

– Sitä on päässä kaikenlaisia asetuksia, kun ajattelee, että nyt kirjoitan päivälehteen. Ei pystynyt lasettamaan sellaisella volyymilla kuin nyt kirjassa, Hynynen sanoo.

Kirjan työnimi oli Roiskeita, mutta sitten Hynynen keksi omasta mielestään hyvän: Kuka keksi sauvakävelyn. Lopulliseen kirjaan se oli liian pitkä. Tuli Rakkaudella, Hynynen.

– Ne alkuperäiset olivatkin sellaisia roiskeita. Tässä ne ovat tanakammin kiinni toisissaan, löytyy teemoja ja jännitettä paremmin kuin yksittäisissä kolumneissa.

TOINEN KOSKETUS kulttuurin virallisiin areenoihin tapahtuu ensi syksyllä, kun Kotiteollisuudelta kuullaan biisi Teemu Kaskisen Lappeenrannan kaupunginteatterille kirjoittamassa näytelmässä Rauhan ruhtinas.

– Luin sen tekstin, ja minusta siinä oli hyvä meininki.

– Se meidän biisi kuullaan lopussa, sellainen joutsenolainen rieskalaulu. Ihan hirveä. Ukot kun kuuli biisin demovaiheessa, niin lähtivät kävelemään ovet paukkuen. Olin mennyt lupaamaan Antti Majanlahdelle muilta lupaa kysymättä.

– Sanotaanko, että sävellykseltään se ei ole Kotiteollisuutta, mutta tatsiltaan on.

Samassa näytelmässä kuullaan myös kahta muuta eteläkarjalaista metalliylpeyttä Stam1naa ja Mokomaa.

Syksyllä julkaistaan myös Kotiteollisuuden kokoelmalevy, jolla on muutama uusikin biisi. Syyskuussa bändi matkustaa Kosovoon viihdyttämään rauhanturvajoukkoja, minkä jälkeen on lomaa niin kauan kunnes oma turnee Suomessa alkaa.

VIIME KESÄN Tuuliajolla-kiertuetta ei olisi tänä kesänä Hynysen mielestä voinut järjestää senkään takia, että jo kaikissa tämän kesän keikoissakin on tekemistä. Hyvänä esimerkkinä tämä ilta: ensin keikka Kotkan meripäivillä ja myöhemmin illalla Lappeenranta festivalseilla.

– Ammattilaiset pystyy tähän.

– Kotkassa kun on soitettu, kello on 20, ahdetaan jätkät autoon ja päästään ajamaan puoli yhdeksältä. Mitä sieltä Kotkasta ajaa Lappeenrantaan? Ai puolitoista tuntia, vähän tietysti tekee tiukkaa, mutta kyllä myö 23:ksi ehditään.

– Normaali keikan jälkeistä meininkiä ei tietenkään voi vielä Kotkan keikan jälkeen aloittaa.

Mutta ensi kesänä Kotiteollisuus aikoo olla jälleen Saimaalla Tuuliajolla. Jos vaan sähköasiat saadaan kuntoon.

– Ajankohta on suurin piirtein sama, keitä on mukana – sitä ei olla vielä päätetty. Yksi bändi voisi olla kaikilla keikoilla sama. Mikähän se voisi olla?

Kuvateksti

Jouni Hynynen ajattelee, että hänen tekemisilleen on löytynyt kysyntää, koska tässä maassa tarvitaan yksi juntti rokkari, joka ei rupea julkisuudessa esittämään intellektuellia.

Kuva: MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola