Kolme kaivausta Kukonharjun kanavan historiaan

Kukonharjun arkeologiset yleisökaivaukset alkavat tänään ja kestävät kaksi viikkoa. Vapaita kaivauspaikkoja on vielä jäljellä, etenkin ensimmäisellä viikolla.

ILPO LESKINEN

KUKONHARJUN kanavan historiaa selvitetään tänä kesänä kolmesta kohdasta. Museoviraston järjestämät arkeologiset yleisökaivaukset alkavat tänään maanantaina.

Kukonharjussa tehdään yksi kaivaus kanavan länsirannalla ja kaksi kaivausta kanavan itärannalla.

Puumalan ja Ruokolahden rajalla sijaitsevalla kanavalla järjestetään arkeologiset yleisökaivaukset kolmatta kesää peräkkäin.

KAIVAUKSILLA on vielä tilaa vapaaehtoisille, etenkin ensimmäisellä viikolla. Näin kertoo tutkimuksia johtava arkeologi Veli-Pekka Suhonen Museoviraston rakennushistorian osastosta.

Kaivamisesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua Suhoselle puhelinnumeroon 050 536 4114. Toisella viikolla jotkut päivät ovat jo täynnä.

ARKEOLOGIT valmistelivat kaivausta viime viikolla ja poistivat pintamaita kaivauspaikoista.

Kanavan länsirannalla kaivetaan esiin kauppiaan talon pohjaa. Talossa on Veli-Pekka Suhosen mukaan ollut iso uuni. Talo on voinut olla myös krouvi. Muutama keramiikan palanen on jo löytynyt.

Kanavan itärannalla tehdään koekaivaus vuoden 2005 kaivauspaikan, kauppiaan talon kupeeseen. Tarkoitus on selvittää, löytyykö vierestä toinen talo.

Itärannalla tutkitaan myös asuinkuoppa-aluetta, joka sijaitsee kauppiaan talon lähistöllä rinteellä. Siellä on toistakymmentä kuoppaa tiiviinä rykelmänä.

Kukonharjun kanava

Kenraali Aleksandr Suvorov aloitti rakentamisen vuonna 1792. Kanava valmistui 1796.

Se on Suvorovin kanavista pisin (noin 800 metriä) ja parhaiten säilynyt.

Kukonharju toimi kanavareitin keskuspaikkana 1700- ja 1800-luvun vaihteessa.

Kanava-alueella toimi venäläinen varuskunta.

Lähes kaikkien vanhojen rakennusten pohjat ovat löytyneet ja säilyneet koskemattomina.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen