Lappeenranta paistattelee vierasveneilijöiden suosiossa

Palvelu pelaa ja hintakin on kohallaan, kehui kuopiolainen Saimaan konkariveneilijä. Helsinkiläiset löysivät ensihätään vain kopin kylpylän kupeelta.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Vierasveneilijät ovat taas rantautuneet joukolla Lappeenrannan satamaan. Laiturimaksujen määrästä päätellen sen suosio on viime kesästä hiukan noussut, mutta ennätyskesää on vielä varhaista ennakoida.

– 389 venettä on käynyt eiliseen mennessä. Viime kesänä vastaavaan aikaan luku oli 380, kertoi toimistonhoitaja Leena Kinnunen Lappeenrannan satamatoimistosta perjantaina.

– Perinteinen kuvio jatkuu: heinäkuussa kaupunkilaiset lähtevät ylävesille tai kanavaa pitkin merelle ja turistit tulevat tilalle. Heinäkuun viimeisellä viikolla kuvio kääntyy taas toisin päin, Lappeenrannan Venevalkama Oy:n ja Marina-terassin ylittäjä Hannu Verkkosalo kertoi 17 vuoden kokemuksella.

Hänen mukaansa vierasveneilijät osaavat arvostaa Lappeenrannan satamapalveluita paikallisia paremmin.

Kyllä veneellä kaupunkiin tulleilta turisteilta kehuja irtoaakin, varsinkin konkareilta.

– Saimaa alueen parhaat satamapalvelut ovat Lappeenrannassa. Kun on suhteellisen iso vene ja pienet lapset, tänne tulee mielellään. Ainoastaan uppotukit Kaukaan edustalla ovat ongelmana, sanoi kuopiolainen Aki Soininen.

Hän on veneillyt 15 vuotta ja kolunnut myös Turun saaristoa.

– Merellä on on yhä enemmän porukkaa eikä vesi ole niin puhdasta kuin täällä.

Saimaalla mahtuu Soinisen mukaan veneilijöitä vaikka tuplasti nykyisestä. Vierasvenesatamissa isolle veneelle ongelmaksi voi tulla korkeintaan liian lähelle laituria pantu poiju.

– Satamosaaren laituri oli tosin toissayönä ihan täynnä, Soininen kertoi torstaina Lappeenrannan Kasinon vierasvenelaiturissa.

Siellä oli myös toinen kokenut veneilyperhe Kuopiosta: Seppo ja Eija Laitinen ja heidän 13-vuotias kuopuksensa Matti.

– Puumala ja Lappeenranta ovat parhaat satamat, ei siitä mihinkään pääse, Seppo Laitinen totesi.

– Puumalassa kaupat ovat lähempänä, Eija Laitinen muistutti.

Huippupaikka veneilijän ostostentekoon on Laitisten mukaan Savonlinna, missä City-Market ja Alko ovat ihan rannassa.

– Vierasvenesatamien palvelut eivät siellä mitään huippua ole, Seppo Laitinen huomautti.

Eteläisen Saimaan suosittujen saarisatamien Ruuhonsaaren ja Satamon palveluita hän moitti huonoista sahoista. Niillä ei saa märänpuoleista polttopuuta kunnolla poikki.

– Saimaan pohjoispuolella Roope-paikoissa on moottorisahalla valmiiksi pätkityt polttopuut. Ei niitäkään ole valmiiksi haloiksi tehty, minkä hyvin ymmärrän. Puuta menisi mahottomasti.

Laitisten Lissu-veneessä on kirves matkassa ja muutkin varusteet viimeisen päälle saunaa ja polkupyöriä myöten. Perhe veneilee seitsemän viikkoa eri puolilla Saimaata ja sen jälkeen Tahkon reitillä Nilsiän suunnalla.

Helsinkiläiset Mikko Galkin ja Jari Jaatinen tulivat kahden veneen porukassa ensi kerran Saimaalle. Ensituntuma Lappeenrannan vierasvenesatamaan ei ollut ihan myönteinen.

– Vessat ja suihkut kylpylaitoksen viereisessä kopissa vähän ihmetyttivät. Miten sä riisut kun on vain kaksi koukkua seinässä, he kertoivat ja ilmoittivat lähtevänsä urkkimaan parempia palveluita.

Jari Ojala Korpilahdelta tuli myös ensi kerran Saimaalle, Päijänteeltä pohjoisen kautta. Matilda-vene siirtyi Pielavedeltä Maaningan Tuovilanlahteen kumikanavaa pitkin eli traktorin vedossa.

– Saimaa on erilainen vesistö kuin Päijänne. Se on veneilijälle selkeä. Täällä on saaristoa ja sokkeloa, Ojala arvioi.

Vuoden 2003 vierasvenesatamaksi valittua Lappeenrantaa Ojala tietysti vertasi Korpilahteen, joka sai veneilijöiden äänestyksessä vastaavan tunnustuksen viime vuonna.

– Lappeenrannan palvelut ovat hyvät ja hinta-laatusuhde ok. Korpilahdella palvelut löytyvät kuitenkin pienemmältä alueelta, hän sanoi ja antoi piirun verran paremmat pinnat kotisatamalleen.

LEENA SALLINEN

Kuvatekstit

Laitisen perhe reissuaa Lissu-veneellä tällä kertaa seitsemän viikkoa. Kuvassa Eija ja Matti Laitinen.

Aki Soininen kiitteli Lappeenrantaa lapsiperheelle sopivana veneilykohteena.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen