Manushin aikoo nostaa Rakuunat liigaan muutamassa vuodessa

Tulevaisuudessa Lappeenrannassa saatetaan nähdä ammattilaisjoukkue. Ensin tähdätään Kakkosen sarjapaikan säilyttämiseen.

ARTTU MUUKKONEN

Vasili Manushin kuuli Kakkosessa pelaavan jalkapalloseura Rakuunoiden tilanteesta kaksi viikkoa ennen kauden alkua. Joukkueella ei ollut oikein rahaa ja tulevaisuudessa häilyi toiminnan loppuminen.

Rakuunoiden joukkueenjohtajana ja huoltajan tehtävissä toiminut Vladimir Desnitsa kysyi Manushinia mukaan toimintaan. Venäjällä rakennusbisnestä pyörittävä, mutta Helsingissä ja Turussa majapaikkoja pitävä Manushin vastasi ystävän pyyntöön.

– Tulin mukaan pari viikkoa ennen kauden alkua. Siinä vaiheessa oli hankala saada yhtään ketään pelaamaan kakkosdivisioonaa, Manushin sanoo.

Managerin tehtävät eivät alkaneet menestyksekkäästi. Rakuunoille tuli tappioita tappioiden perään, eivätkä pelaajat löytäneet paikkojaan kentällä.

– Kyselin tuttuja pelaajia Turustakin, mutta ei kukaan halunnut tulla. Sitten mentiin sillä materiaalilla, mitä oli tarjolla.

Manushin on valmis unohtamaan alkukauden. Heinäkuun alussa Lappeenrantaan hankittiin uusia pelaajia sekä kakkosvalmentajaksi tuli Juha-Pekka Ruokonen. Sunnuntaina kentällä oli jo neljä uutta pelimiestä, ensi viikonlopun otteluun on luvassa vielä muutama keskikenttämiehiä ja ammattilaistason puolustaja.

– Nyt tavoitteenamme on säilyttää sarjapaikka ja nousta ensi kaudella takaisin Ykköseen. Siitä sitten cup-pelejä ja kohti Veikkausliigaa, Manushin kertoo tulevaisuuden suunnitelmista.

– Lappeenrannassa on valmiit kentät ja muutenkin hyvät olosuhteet. Ensi kaudelle hankimme hyviä pelaajia sekä Suomesta että muista maista. Ruokonen tuntee suomalaisia ja minulla on hyviä agentteja.

Syy siihen, miksei 20 vuotta Suomessa asunut Manushin lähtenyt pyörittämään joukkuetta Venäjällä, on yksinkertainen.

– Jos haluaisin luotsata Venäjällä kakkosdivaritason joukkuetta, maksaisi se paljon enemmän. Täällä joukkueen rakentaminen ja suunnan muuttaminen kesken kauden on mahdollista.

Toisin kuin mediassa aina iltapäivälehtiä myöten on mainittu, Manushin ei ole Rakuunoiden rahoittaja, vaan manageri. Hän vain tuntee ihmisiä ja firmoja, jotka voivat tukea joukkuetta. Lisäksi rahaa tulee nuorten lupausten peluuttamisesta Suomessa miesten sarjassa.

– Isoilla joukkueilla on paljon junioreja, eivätkä he välttämättä saa peliaikaa Venäjän liigassa. Täällä he saavat kokemusta, ja siitä joukkueiden sponsorit ovat valmiita maksamaan, Manushin selvittää pelaajaruletin toimintaperiaatetta.

– Mitä järkeä olisi peluuttaa lahjakasta 19-vuotiasta tuhannen kilometrin päässä jossakin Siperian joukkueessa, kun hän pääsee koviin otteluihin 40 kilometrin päässä rajan toisella puolella, Manushin kysyy.

Mies myöntää panneensa omaakin rahaa joukkueeseen, mutta vain käytännön asioiden hoitamista varten.

Rakuunat Juniorit on irtisanoutunut Rakuunoiden edustusjoukkueen toiminnasta. Myös Rakuunoiden nimen on sanottu menneen lokaan venäläisyhteyksien myötä. Manushin ei ymmärrä tilannetta.

– Kysyimme kauden alussa, että haluavatko A-juniorit tulla pelaamaan, mutta eivät halunneet. Emme saaneet kuin pääasiassa venäläisiä pelaajia mukaan kauden alkuun.

Huomiota herätti kesäkuinen tappio-ottelu KontU:a vastaan, jossa Manushin meni itse kentälle toisella puoliajalla. Sitä hän ei pidä mitenkään erikoisena asiana.

– Vanhemmat pelaajat alkoivat olla jo siinä vaiheessa väsyneitä, joten menin puolustuksen avuksi. Olen pelannut aiemminkin, silloin voitimme 2-1 ja syötin maalin. Meneehän muissakin joukkueissa managerit toisinaan pelaamaan.

Vaikka peliesitykset Lauritsalassa eivät olleet huipputasoa, on Manushin pelannut aiemmin jopa ykkösdivisioonassa. Aikaa siitä on pian parikymmentä vuotta, sillä Turun Toverit ja Turun Veikot tulivat puolustajalle tutuksi 1980-luvun lopulla.

Manushin ei aio jättää joukkuetta lähivuosina. Putoaminen Kolmoseen ei ole managerin mukaan edes mahdollista, sillä jo ensi viikonloppuna sarjakärki KäPaa vastaan tulee voitto. – Ehkä muutamassa vuodessa Lappeenrannassa on ammattilaisjoukkue. Jalkapallo on minulle sydämen asia ja tärkeä harrastus.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Rakuunoiden manageri Vasili Manushin aikoo nostaa Rakuunat muutamassa vuodessa Suomen huipulle. Loppukauden tavoite Kakkosen hännänhuipulle on välttää putoaminen Kolmoseen.

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen