Saimaanranta venäläisomistukseen

Lomakeskus Saimaanranta on siirtynyt venäläisen kansainvälistä investointitoimintaa harjoittavan yrityksen haltuun.

JYRKI NUOTTIMÄKI

Lomakeskus Saimaanranta on siirtynyt kansainvälisen investointiyrityksen haltuun viime torstaina tehdyllä kaupalla. Etelä-Saimaan tietojen mukaan investointiyrityksen taustalla ovat venäläiset omistajat, ja yritys on rekisteröitynyt myös Suomessa.

Ostajan ja myyjän sopimuksesta uuden omistajan nimeä ei toistaiseksi kerrota. Myöskään kauppahintaa ei paljasteta, mutta se on muutamia miljoonia euroja. Lomakeskus Saimaanrannan toiminta jatkuu ennallaan ja henkilöstö siirtyy uuden omistajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Loppuvaiheessa Saimaanrannasta käytiin kovaa kilpailua. Erään ostajaehdokkaan mukaan 3,3 miljoonan euron tarjous ei kuitenkaan kisassa pärjännyt.

LOMAKESKUKSEN pääomistaja on ollut toimitusjohtaja Jari Lehtonen yhtiönsä kautta hieman yli 50 prosentin osuudella. Loput yrityksestä omisti Matkailunkehitys Nordia Oy, joka on matkailutoimialalle erikoistunut Finnveran ja Sitran omistama pääomasijoitusrahasto. Sen toimintaa hallinnoi Nordia Management Oy.

Lehtosen mukaan lomakeskus on ollut myynnissä jo kolmisen vuotta, mutta kovasta kysynnästä huolimatta sopiva ostaja löytyi vasta nyt.

– Halusimme ostajan, joka sitoutuu kehittämään lomakeskusta ja on valmis investoimaan sinne, koska nykyisillä omistajilla ei ole siihen resursseja, Lehtonen sanoo.

– Itse uskon tähän kauppaan, taustalla on todella vakavarainen investoija.

NORDIA Managementin liiketoimintajohtaja Ari Korhonen on tyytyväinen syntyneestä kaupasta.

– Uskomme, että ostaja pystyy tekemään tarvittavia kehittämisliikkeitä, emmekä me olisi kohdetta muuten myyneetkään. Uskomme, että lomakylän kehittäminen ei ole ainakaan rahasta kiinni, Korhonen sanoo.

Nordia on rahoittanut Saimaanrantaa noin miljoonalla eurolla. Korhosen mukaan Nordia ei kuitenkaan halua lähteä mukaan vuosia vievään kehittämisohjelmaan, vaan siihen piti saada kokonaan uusi taho.

– Valitettavasti ostajan toivomuksesta emme voi kertoa investoijan nimeä, koska he haluavat tulla asiassa esille lähiaikoina itse, mutta nyt se ei ole lomakaudesta johtuen mahdollista.

TAIPALSAAREN kunta on suunnittelemassa lomakylän alueelle uutta kaavoitusta.

Kunta teetti myös alueen kehittämisestä konsulttiselvityksen, joka valmistui vuodenvaihteessa.

Kuvateksti

Lomakeskus Saimaanrannassa on 31 hotellihuonetta ja 37 vuokramökkiä. Hotelli- ja ravintolatoimintaa on ylläpidetty toukokuusta syyskuun loppuun. Muina aikoina lomakeskus on toiminut tilauspohjalta. Mökit sen sijaan ovat olleet vuokrattavina läpi vuoden.

Kuva: VESA LAITINEN

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki