Kulttuuritoimen talouspäällikkö erosi

Mirja Borgström ehti toimia virassaan vain nelisen kuukautta.

JUUSO ALA-KYYNY

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimen talouspäällikkö Mirja Borgström irtisanoutui tehtävästään keskiviikkona. Borgström toimi virassaan nelisen kuukautta. Hän aloitti työnsä maaliskuun lopulla.

Eronsa syyksi Borgström sanoo ”hallinnollisten toimistotehtävien” liiallisen korostumisen työssä. Valintavaiheen perusteella hän odotti pääsevänsä harjoittamaan talousjohtamista, hyödyntämään markkinointiosaamistaan ja vahvistamaan ”kulttuurisubstanssia kaupungin imagotekijänä”.

Hallinnointi korostui visionäärisyyden kustannuksella, eikä Borgström uskonut voivansa ratkaisevasti muuttaa työnkuvaa.

– Operatiivinen puoli näyttelee kuitenkin aika isoa osaa teatterissa, joka on niin monimuotoinen työehtosopimuksiltaan, henkilöstörakenteeltaan ja ohjelmatuotantorakenteeltaan. Näin, että työ ei vastannut odotuksiani tai parhaita kykyjäni, Borgström sanoo.

Borgströmin visiona oli koota eri kulttuurilaitosten – teatterin, orkesterin, museon ja kirjaston – ammatillista osaamista yhteen, kulttuurin harrastajia unohtamatta.

– Oltais voitu yhdessä suunnata olemassa olevaa resurssia, ja hakea siitä se synergiaetu. Hallintohan täällä pelaa hyvin, mutta vähän tällaista nostetta olisin halunnut, ja verkottumista ympäristöön.

Jatkokuvioistaan Borgström ei kerro. Hän on toiminut aiemmin pitkään Imatran kaupungissa eri tehtävissä, Mikkelin konsertti- ja kongressitalon toimitusjohtajana, Imatran Balettigaalan johtajana sekä Imatran Big band festivalin hallituksen puheenjohtajana.

– Nyt otan kompassin käteen, ja suuntailen.

Talouspäällikön eropäätös ei tullut yllätyksenä kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen toimialajohtajalle Heikki Timoselle.

– Joskus keväällä siitä jo puhuttiin, mutta harmi sinänsä.

Timonen ei näe, että valintavaiheessa olisi annettu väärä kuva tulevasta työsarasta.

– Hakuilmoituksessa oli aika selkeästi sanottu, että kulttuuritoimen koordinointi ja kaupunginteatterin talous ja hallinto kuuluvat tehtäviin.

Uuden talouspäällikön valintaan menee Timosen mukaan vähintään kaksi-kolme kuukautta. Sen aikaa selvitään kuten ennenkin.

– Teatterin talouspäällikkö on ollut tilapäisellä hoidolla reilut puolitoista vuotta. Tilapäisjärjestelyillä tästä kyllä selvitään, vaikka työtähän se vähän teettää, Timonen sanoo.

Kirjoittaja:
Juuso Ala-Kyyny