Kuumeinen toiminta täytti Kimpisen Kalevan kisojen aattona

Homeiset kylmäkaapit harmittivat ruokahuollon talkoolaisia, takasuoran tellinki ilahdutti maalikameran asentajaa. Tenniskentän pukukopit saivat matot, ja presidentin adjutantille löytyi paikka katsomosta.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Kalevan kisojen aattona Kimpisen kentällä näkyy suurten salkkujen kanssa vaeltelevia nuoria miehiä. Mitäs ihmeen porukkaa he ovat ja mitä heillä on salkuissaan?

– Rakennamme tulospalvelua, tiivistää Jani Laitinen.

Laitinen kuuluu kisojen tulospalvelusta vastaavan Hego Finlandin noin kymmenen hengen tiimiin. Miehillä on salkuissaan erilaisia piuhoja ja kaapeleita, joiden avulla he laittavat tulostaulut, maalikamerat, skriinit ja muut vastaavat vempeleet toimintakuntoon.

– Useampi kilometri tulee kaapelia ja muuta, Laitinen laskeskelee.

Takasuoran maalin viereisessä tornissa häärää Ville Aho, jonka erikoisalaa ovat maalikamerat. Kohta 20 vuotta niiden parissa puuhannut mies kehaisee Kimpistä.

– Takasuorilla on useimmiten ties millaisia virityksiä. Täällä on yksi parhaista tellingeistä.

KAKSI YLEISRADION miestä touhuaa pituushyppypaikan tuntumassa ison pleksin kanssa. Parivaljakko on pystyttänyt ison korokkeen tv-kameraa varten, ja nyt he viimeistelevät rakennelmaansa.

– Pitää olla pleksi, ettei Pitkämäen keihäs osu kameramiehen päähän, Seppo Kiuru perustelee.

Kiuru ja hänen työparinsa Hannu Koiranen ovat vakuuttuneita Pitkämäen kunnosta, sillä koroke on ainakin 95 metrin päässä keihäsviivasta.

Isompi ryhmä miehiä viittilöi ahkerasti Kimpisen kentän nurkilla. Kyseessä on kisojen järjestyksenpidosta vastaavan porukan nokkamiehet, jotka tarkastelevat kuka saa liikkua kentällä ja miten.

– Tulen takaamaan, että portilla on niin jämäkät äijät, että kun puomit tärähtävät paikalleen, kukaan ei pääse ajamaan ohi ilman punaista P-lappua, vakuuttaa Kari Sokura.

Korkeuksissa moukariverkkoa säätävä Jari Liiri huikkaa olevansa henkilökuntaa. Hän on Lappeenrannan liikuntatoimiston väkeä, ja heittopaikat ovat hänen vastuullaan.

– Enää pientä hienosäätöä, Liiri kuvailee.

RUOKAPUOLEN talkoolaiset Alice Rundgren ja Aira Mikkonen ovat ehtineet purkaa limsa- makkara- ja jäätelölasteja, kun heitä odottaa ikävä yllätys. Koffilta vuokratut kylmäkaapit ovat niin siivottomassa kunnossa, että naisten ei auta muu kuin kaivaa rätit ja ämpärit esiin.

– Katso tätäkin kaappia, tämähän on ihan homeessa, Rundgren kauhistelee.

Kilpailun johtaja Juha Turkkelin hälytetään paikalle ja hän saa valokuvata kaapit reklamaatiota varten.

Naiset ovat valmistautuneet pyörittämään keittiöhommia alkeellisissa oloissa.

– Jalkapallotuomarin pukukopin penkki on työtasona ja vesi pitää ottaa vessasta. Koska keittiötilat ovat aivan onnettomat, kaikki tavara kuten jääkaapit on pitänyt haalia tänne sieltä sun täältä, Rundgren kertoo.

KENTÄN KIIREISIN mies painelee paikasta toiseen sellaista vauhtia, että hänen perässään ei pysy. Kyseessä on kilpailunjohtaja Turkkelin, jolla on vielä hoidettavanaan niin monta askaretta, ettei hän ehdi niitä laskemaan.

– Eilen aloitin hommat aamukuudelta ja lopetin keskiyöllä. Veikkaan 100 prosentin varmuudella, että ensi yö menee hommissa kokonaan, hän kommentoi.

LUM:n puheenjohtaja Pentti Viskari istuu palkintopallilla ja antaa puhelinhaastattelua. Puhelun päätyttyä hän suuntaa katseensa taivaalle ja kiittelee hyvää säätä. Järjestelyt soljuvat kuten pitääkin.

– Ainahan joitakin yllätyksiä tulee viime hetkillä, mutta kokemuksesta tiedän, että kaikesta selvitään, Viskari sanoo.

Kisaisännän titteliä kantava Markus Iitiä nappaa Viskarin kaverikseen A-katsomoon, jossa he alkavat räknätä istumapaikkoja. Kun kutsuvieras ilmoittaa viime hetkillä, että tulee sittenkin paikalle, tietää se melkoista sumplimista istumapaikkojen suhteen.

Presidentti Tarja Halosen lauantainen seurue on sekin aseteltava tarkkaan, eikä ministereitäkään sovi unohtaa.

– Tässä istuu turvamies, tässä adjutantti, tässä Ilkka Kanerva, Viskari luettelee.

URHEILIJOITAKIN on paikalla. Tero Pitkämäki tassuttelee kentällä seuraillen tyttöystävänsä, seitsenottelija Niina Kelon harjoittelua. Simpeleen Urheilijoiden seitsenottelija Elisa Kirvesniemi vetää hänkin treeniä rakennushässäkän keskellä, samoin kuin LUM:n sprintteri Jari Suikka.

Kalevan kisojen näyttämö ulottuu Kimpisen tennis- ja lentopallokentille saakka. Presidentti Halosen auto tuodaan parkkiin lentopallokentälle, ja VIP-vieraat käyvät vessassa kenttien pukuhuoneissa.

Lentopallokentän vierustaa haravoiva kenttämies Ari Mäkinen patistelee kurkkaamaan pukukoppeihin. Ne on pesty ja puunattu, ja matotkin on levitelty lattialle.

Kuvateksti

Rakennusporukka pystyttää jälleen yhtä katosta ja etualalla häärää Paavo Pystynen (ylh. vas). Pentti Viskari antaa haastattelun (alh. vas). Alice Rundgren ja Aira Mikkonen putsaavat juomakaappeja Hannu Koirasen ja Seppo Kiurun pystyttäessä koroketta tv-kameralle.

Kuva: MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen