Monosen itseluottamus kateissa

Matti Mononen yrittää ylittää 560 ensi viikolla Kuortaneella. Ilona Rannan juoksurytmi sekosi.

ARTTU MUUKKONEN

Imatran Urheilijoiden Matti Mononen voitti Kalevan kisojen seiväsfinaalin tuloksella 545. Kolmas aikuisten SM-kulta ei Imatran miestä lämmittänyt, sillä koko kauden Osakan MM-kisojen B-rajaa 560 tavoitellut Mononen epäonnistui kolmessa yrityksessään. Kaksi limboa ja yksi rimanpudotus jättivät pettymyksen Monosen päällimmäiseksi tunteeksi.

– Ei löytynyt rentoutta. Ei tullut yhtään onnistumista, mutta yleisön huima kannustus tsemppasi ja pelasti vähän.

Mononen joutui yrittämään B-rajan ylitystä yksin, sillä hopeaa voittanut Mikael Westö ylitti vain 530, vaikkakin yritti vielä kerran 550:ta. Tuloksen yrittäminen yksin on Monoselle tuttua jo viime kaudelta.

– Eihän se ole mukavaa yksin yrittää. Kyllä 560 pitäisi mennä vaikka yöllä silmät kiinni, mutta ei vain pystynyt, Mononen luonnehti.

Ensimmäisellä MM-rajan ylitysyrityksellä seiväs löi pahannäköisesti Monosen reiteen. Se ei ollut ratkaiseva takaisku, päinvastoin.

– Vähän se lävähti reiteen, mutta teki vain hyvää.

Monosella on ollut koko kauden ajan ongelmia itseluottamuksen kanssa. Myöskään hyviin hyppyihin tarvittava rentous on ollut kateissa.

– En ole luottanut seiväsvalintoihini, on mennyt usein arpomiseksi. Aloitin ehkä kilpailemisen tällä kaudella liian aikaisin. Hyppy ei lähtenyt kulkemaan ja siitä on muodostunut epäonnistumisten kierre.

Itseluottamuksen takaisin saamiseen ei ole Monosen mielestä mitään oikoteitä. Ennen ensi viikonKuortaneen kisoja tarvitaan vain hyviä suorituksia alle.

– Alkuviikosta teen vielä tekniikkaharjoituksen ja toivottavasti saan siihen hyviä suorituksia. Tulen varmaan Kimpiseen harjoittelemaan, koska se on suosikkipaikkani.

– Kuortaneella se on tulos tai ulos, pitää panna kaikki peliin. Ei sillä, on tähänkin mennessä yritetty täysillä.

Täysillä Osakan B-rajan rikkomista yritti myös LUM:n Ilona Ranta 400 metrin aidoissa. Kutsu kisajoukkueeseen jäi kotiyleisön hurjasta kannustuksesta huolimatta 71 sadasosan päähän, sillä neljäs SM-kulta tuli ajalla 57,21.

– Ensimmäiseksi tuli pettymys, kun maalissa katsoin aikaa. Olisi ollut hienoa näyttää, että pystyn juoksemaan lujaa. Toisaalta SM-kulta on kuitenkin aina kova juttu, Ranta sanoi.

Vielä takasuoralla Ranta oli väliajan mukaan B-rajan alittamisessa kiinni, mutta viidennen aidan jälkeen hänen juoksurytminsä sekosi.

– Jos juoksu menee hyvin, en yleensä kuule mitään. Tänään kuitenkin kuulin väliaikakuulutuksen, ja se taisi sekoittaa askeleeni. Juoksin 15 askeleen sijaan 17:lla, ja loput aidat menivät samalla tavalla.

– Valmentajani Markus Iitiä sanoi, että viidennen ja kuudennen aidan välillä tuhraantui kahdeksan kymmenystä, eli se juoksu kaatui siihen. Yritin kuitenkin loppuun asti, koska hienosti kannustanut yleisö ansaitsi nähdä hyvän juoksun.

Ilona Rannalle ei ole koko kauden aikana löytynyt kiriapua kotimaasta. SM-hopeaa juossut Milla Kelo jäi Rannasta lähes neljä sekuntia.

Seuraavan ja viimeisen kerran Ranta yrittää suoriutua B-rajasta universiadeissa Thaimaan Bangkokissa. Lento Aasiaan lähtee Helsinki-Vantaalta tiistaina. Torstaina Rannalla on edessään naisten pikaviestijoukkueen kisa, lauantaina 400 metrin aidat.

Yli kymmenen tunnin lentomatka ja neljän tunnin aikaero huolettavat Rantaa.

– Toivottavasti lennolla on pari penkkiriviä tyhjää, että saisi olla pitkällään. Odotan kisoja luottavaisena, Bangkokissa pitäisi olla kovia vastustajia.

Kuvateksti

Matti Mononen ei ole saanut hyppyä sujumaan koko kaudella. Ensi viikolla imatralainen aikoo tehdä yhden tekniikkaharjoituksen ja saada kunnon raivon päälle ensi viikonlopun Kuortaneen Eliittikisoihin.

Kuva: JOHANNA KANNASMAA

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen