M-realin irtisanotuista vain harvat lähtevät uusiin töihin Simpeleellä

HELINÄ LEMINENRAUTJÄRVI. Suurin osa Metsäyhtiö M-realin Simpeleen tehtaalta

HELINÄ LEMINEN

RAUTJÄRVI. Suurin osa Metsäyhtiö M-realin Simpeleen tehtaalta irtisanomista työntekijöistä siirtyy lähivuosina eläkkeelle. Jotkut ovat saaneet muuta työtä oma-aloitteisesti tai tehtaan avustuksella. M-Real vähentää tänä ja ensi vuonna Simpeleen tehtaalta yhteensä 70 työntekijää ja toimihenkilöä, puolet kumpiakin.

Konserni esitti viime talvena 112 henkilön irtisanomista Simpeleellä. Yt-neuvottelujen tuloksena irtisanottavien määrä väheni 70:een. Tähän päästiin, kun yhteistyössä etsittiin muita säästömahdollisuuksia. Osan töistä henkilökunta suostui tekemään entistä pienemmällä joukolla.

Työntekijöiden pääluottamusmies Tuure Narsakka huokaisee. Säästövaatimus oli raju jatke vuonna 2005 alkaneille säästöille. Jo silloin vähennettiin kymmeniä työntekijöitä.

Vuonna 2006 tehtaalla uudistettiin kartonkituotantoa yli 60 miljoonalla eurolla, mikä myös aiheutti stressiä.

– Konelinjoja uusittiin, mikä aiheutti koulutusrumbaa ja teknisiä häiriöitä. Henkilöstö oli tosi kovilla. Siihen päälle tulivat sitten nämä vähennykset.

– RASKAITA ASIOITA nämä ovat. Pitkään palvelleille lähtö on ikävä kiitos, Tuure Narsakka kuvaa.

Hänestä oli tärkeää, että kenenkään ei tarvitse lähteä heti, vaan vuosien 2007 ja 2008 aikana. Useimpien kanssa lähtöaika on sovittu tälle vuodelle.

Uusi sopimus on voimassa vuoden 2009 loppuun. Narsakka tuntee nahoissaan, että koko ajan kuplii.

– Säästöjä etsitään jatkuvasti. Kaikki paikat pengotaan, mutta tavoitteena on saada mahdollisimman inhimillisiä ratkaisuja.

Työntekijät säästyivät viimeksi kovilta irtisanomisilta. Toimihenkilöistä muutamat eivät säästyneet. Tehtaanjohtaja Marko Pekkola laskee, että kymmenen prosenttia toimihenkilöistä oli näitä tapauksia.

TEHDAS on yrittänyt etsiä uutta työtä paikkakunnalta nuoremmille irtisanotuille. Narsakka tietää yhden työllistyneen tehtaan ulkopuolisiin töihin. Toimihenkilöiden luottamusmies Raimo Nenonen tietää, että työnantaja on neuvotellut parille toimihenkilölle työtä paikallisista yrityksistä. Irtisanotuista toimihenkilöistä muutamat ovat alle 57-vuotiaita.

Työntekijöiden luottamusmies Narsakka luottaa siihen, että M-real pyörittää Simpeleen tehdasta kovisteluista huolimatta. Hän toivoo, että arkittamoon tulisi uusi leikkuri. Tehtaanjohtaja Marko Pekkola ei uskalla toivoa samaa ääneen.

– Nyt on pidettävä huoli irtisanottavista ja tänne jäävistä työntekijöistä, Pekkola pysyttelee tässä päivässä.

Yksi taloon jäävistä on arkkileikkurin etumies Paavo Löppönen. Hänen osastonsa vahvuus ei nyt vähentynyt, mutta aiemmissa säästöissä väheni yksi vakanssi eli viisi henkilöä.

– Pelko on aina. Viimeisistä neuvotteluista jäi kuitenkin hyvä maku, Löppönen sanoo.

Kirjoittaja:
Helinä Leminen