Kirja valkoisista perheistä punaisten puristuksessa

Antero Karttunen kirjoitti kansalaissodasta kahden valkoisen perheen näkökulmasta. Toinen perheistä asui Lemillä, toinen Helsingissä. Tuore kirja ja valokuvanäyttely värittävät Lemin seurakunnan 200-vuotisjuhlia.

MATTI RIIHELÄ

LEMI. Kansalaissodan rintamalinja velloi Lemillä edestakaisin vuonna 1918. Lemin rovastina vaikutti Antti Karttunen. Hänen pojanpoikansa Antero Karttunen on nyt kirjoittanut kirjan valkoisten ja punaisten sodasta.

Kirja perustuu päiväkirjamerkintöihin ja sodan aikana käytyyn kirjeenvaihtoon. Osapuolina ovat Karttusen perhe Lemillä ja insinööri Ilmari Killisen perhe Helsingissä.

Kirjan nimi Valkoiset perheet punaisten puristuksessa kuvaa tapahtumia pääkaupungissa ja pienessä maalaispitäjässä, Lemillä. Kirjoittaja ei ole halunnut ottaa kantaa, kuka oli oikeassa ja kuka väärässä.

– Kirjassa ei etsitä syyllisiä. Siinä kerrotaan vain kahdesta valkoisesta perheestä. Se on heidän elämänsä kuvaus sodan paineessa.

Antero Karttusen isä Mauno Karttunen oli kansalaissodan aikaan 13-vuotias poika. Hänestä tuli historioitsija, ”joka arkistoi kaiken”.

– Isäni piti jo siihen aikaan melkein päivittäin etenevää päiväkirjaa, kertoi Antero Karttunen julkistaessaan kirjaa Lemillä. Isän päiväkirjamerkintöjen ohella kirjoittaja on käynyt läpi suuren määrän kirjeenvaihtoa ja artikkeleita.

KIRJA valottaa muun muassa huhtikuun 4. ja 5. päivän välistä hautausmaayötä Lemillä. Taistelussa hautausmaalla kaatui kymmenkunta miestä. Omiakin ammuttiin pimeällä ja sumuisella hautausmaalla.

Eräistä hautaristeistä on tänäkin päivänä löydettävissä taistelun jälkeen jättämiä luodinreikiä.

Antero Karttunen teki pitkän uran Yleisradion musiikkipäällikkönä. Kirjan julkaisu osuu hienosti yhteen Lemin seurakunnan 200-vuotisjuhlien kanssa. Nuo juhlat ovat tänään sunnuntaina.

– Oli onnekas yhteensattuma, että kirjan valmistuminen ajoittui tähän hetkeen. Tässä kirkossa olen eniten säännöllisesti käynyt, Karttunen paljasti.

LEMIN KIRKKOON on 200-vuotisjuhlien tiimoilta tuotu mittava, kymmenien valokuvien näyttely seurakunnan historiasta. Näyttelyn koonneen Aapo Pekarin mukaan Lemillä on ollut, ja näyttelykin sen todistaa, hyviä valokuvaajia.

– Ne ovat taiteellisella silmällä ja ammattitaidolla otettuja kuvia, hän kehui.

Torstaina näyttelyyn tutustui ennakkoon jo seurakunnan entinen diakonissa Maija Sihvo yhdessä muutamien muiden seurakunnan entisten ja nykyisten työntekijöiden kanssa.

– Kyllä näistä kuvista tuttuja löytyy, hän tuumi tutkiessaan kirkon seinälle asetettuja kuvarivistöjä.

MATTI RIIHELÄ

Kuvateksti

Lemin kirkonmäellä käytiin ankara tulitaistelu punaisten ja valkoisten välillä huhtikuussa 1918. Antero Karttunen osoittaa erääseen hautaristiin taistelussa syntynyttä luodinreikää.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä