Luumäen ja Savitaipaleen valtuustot ratkaisevat lopullisesti terveyspiirin

Kuusi valtuustoa ja Ylämaan kunnanhallitus päättävät terveyspiiristä tänä iltana. Muut kunnat vetoavat Lappeenrantaan terveyspiirin perustamiseksi vuoden 2009 alussa.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin lopullinen kohtalo ratkeaa tänä iltana. Kuusi valtuustoa päättää kannastaan samaan aikaan.

Etukäteen on tiedossa, että Luumäen ja Savitaipaleen valtuustot tekevät tiukat äänestyspäätökset. Varsinkin Luumäellä lopputuloksen ennakointi on vaikeata.

Sen sijaan Lappeenrannan, Joutsenon, Ruokolahden ja Rautjärven valtuustot hyväksynevät terveyspiirin perustamisen yksimielisesti, sillä hallitusten esityksistä ei äänestetty. Myös Ylämaan kunnanhallitus ottanee illalla myötämielisen kannan. Valtuusto ratkaisee asian torstaina.

Lemin ja Parikkalan kunnanvaltuustot hyväksyivät yksimielisesti jo elokuun lopulla sosiaali- ja terveyspiirin perustamisen vuoden 2009 alussa.

Taipalsaaren valtuusto halusi viime viikolla myöhentää kunnan mukaantuloa, minkä takia Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen on ollut valmis hautaamaan koko terveyspiirin.

Muut kunnat toivovat vielä jatkoneuvotteluja terveyspiirin perustamiseksi vuoden 2009 alusta, vaikka Taipalsaari ei olisi mukana.

Länsi-Saimaan kunnat vetosivat sen puolesta Lappeenrantaan perjantaina. Samoin Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti odottavat terveyspiirin syntyvän Taipalsaaren kielteisestä vastauksesta huolimatta.

Edellytyksenä on, että Luumäen ja Savitaipaleen valtuustot ottavat tänä iltana myötämielisen kannan.

Luumäen kunnanhallitus vastusti äänin 5-4 kunnan liittymistä terveyspiiriin vuoden 2009 alusta. Enemmistö kannatti vuotta 2013.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Rämä (kesk.) ei lähde veikkaamaan valtuuston äänestyksen lopputulosta.

– Toivon, että saamme aikaan päätöksen, joka on kuntalaisille hyvä pitkällä aikavälillä.

Hän ei osaa arvioida, vaikuttaako Taipalsaaren kielteinen kanta Luumäen valtuutettuihin.

– Jokainen kunta tekee kuitenkin päätöksensä itsenäisesti.

Rämä on itse myönteinen. Luumäen olisi hyvä olla alusta lähtien mukana rakentamassa terveyspiiriä. Puitelaki asettaa kunnille selkeät vaatimukset. Länsi-Saimaan kuntien oma terveyspiiri ei ole realistinen.

Luumäki voisi sopia terveys- ja sosiaaliyhteistyöstä myös Kouvolan seudun kanssa. Valkealan rajalla Kannuskoskella asuva Rämä ei kuitenkaan pidä sitä hyvänä vaihtoehtona. Luumäki ei ole menossa Kouvolan suuntaan.

Savitaipaleen kunnanhallituksen enemmistö kannatti täpärästi äänin 5-4 terveyspiiriin menoa vuoden 2009 alusta.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pekka Hatakka (kok.) pitää todennäköisenä, että valtuusto hyväksyy aikataulun. Ainakin valtuustoseminaarissa ryhmien enemmistö oli sen kannalla. Joka tapauksessa valtuusto äänestää tänä iltana.

Taipalsaari laittoi muut kunnat Hatakan mukaan juridisesti hankalaan rakoon.

Myös muiden kuntien tekemät sopimukset mitätöityvät, ja ne joutuvat käsittelemään asiat uudelleen, jos terveyspiiri perustetaan ilman Taipalsaarta.

Hatakalla ei ole muita valmiita vaihtoehtoja.

– Puitelaki velvoittaa kuntia, ja jos terveyspiiri kariutuu, sitten ruvetaan käymään erilaisia neuvotteluja, mistä niitä palveluja ostetaan. Yleensäkin kun niitä ostetaan, ne eivät ainakaan halpene. Isäntäkunta ottaa kyllä aina omansa.

Suomenniemi lähtee Mikkelin seudun yhteistyöhön. Voisiko Savitaipale tehdä saman?

– Kaikki vaihtoehdot on pidettävä avoimina., Pekka Hatakka sanoo.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen