Kitkaa ja kilometrejä Saimaa sinfoniettan tiellä

Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkesterin tiivistetty yhteistyökausi ei ole sujunut ongelmitta. Lappeenrannassa halutaan viritellä keskustelua, mitä kokeilun jälkeen. Brändiä Saimaan sinfonietta ei lappeenrantalaisten mielestä saisi hukata.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Tiivistetty yhteistyö Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkesterin välillä on aiheuttanut kummankin osapuolen mielestä organisatorisia ja yhteistyöongelmia. Kaksivuotinen, kaupunginhallitusten välinen sopimus ulottuu vuoden 2008 loppuun.

– Kitkaa on ollut ollut, toimintakulttuurit ovat orkestereissa niin erilaiset. Mutta yhteistyötä jatketaan, toteaa Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen.

– Ei se ongelmatonta ole ollut. Kahden erillisen, selvästi omaleimaisen yksikön yhteistyö ei koskaan ole aivan yksiselitteistä. Asennemuutos ottaa aikaa, Mikkelin kaupunginorkesterin toiminnanjohtaja Helinä Tepponen sanoo.

– Orkestereiden rakenteita ei ole helppo yhdistää. Olen kuitenkin ollut iloinen jokaisesta konserttiproduktiosta, ja minusta muusikot ovat tehneet parhaansa. Kumpikin orkesteri on saanut lisäsoittajista kaivattua voimaa. Idea on hyvä, Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Jan Söderblom sanoo.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin johtoryhmä on ottanut jo nyt kokeilukauden vielä kestäessä kantaa sopimuksen mahdolliseen jatkoon. Johtoryhmän mielestä yhteistyötä ei kannattaisi jatkaa. Johtoryhmään kuuluvat taiteellinen johtaja, intendentti, konserttimestarit, soittajien pääluottamusmies sekä valtuuskunnan puheenjohtaja.

Vesalaisen mielestä ehdotus koskee kokeilukauden jälkeistä aikaa, ja on pikemminkin viesti siitä, että jo nyt pitäisi miettiä, mitä kokeilun jälkeen, miten rakentaa Saimaan sinfonietta.

– Olemassa olevaa brändiä ei saisi missään nimessä hukata. Saimaa sinfoniettan synnyttäminen pitäisi ehdottomasti nähdä mahdollisuutena ja hälventää pelot pakkoyhdistämisestä. Orkesteri sai 80 000 euron apurahan Kulttuurirahastolta, ei sellaisia summia mikä tahansa orkesteri saa.

– Sinfoniettan minimikoko on 34 soittajaa, ja nykyisen kuntatalouden aikana ei kai ole realistista ajatella, että Lappeenrantaan saataisiin tuo määrä soittajia omasta takaa. Jos halutaan sinfoniettakokoonpano, asia pitää myös käytännössä jotenkin ratkaista, Milko Vesalainen sanoo.

Yhteistyön tekeminen on Vesalaisen mielestä ollut joskus ongelmallista, koska Lappeenrannalla on taiteellinen johtaja ja Mikkelillä ei. Kuka johtaisi Saimaa sinfoniettaa on yksi asia, joka pitäisi ratkaista – samoin orkesterin toimistojen roolit.

– Yhteistyön tekeminen edellyttää, että molemmat osapuolet ottavat osaa päätöksiin ja tekevät niitä yhdessä. Kyräily on saatava pois, Vesalainen sanoo.

Mikkelin ja Lappeenrannan välinen etäisyys on myös ottanut koville.

– On ymmärrettävää, ettei kukaan halua pitkää työmatkaa mutta myös harmittavaa, etteivät kaikki näe matkaa tekemisen arvoisena.

– Tällaisissa yhteistyökuvioissa on aina pelkoja liikkeellä eivätkä kaikki ole kokeilunhaluisia. Silti olen sitä mieltä, että soittajat ovat h-hetkellä olleet mukana täysillä ja tehneet lopputuloksesta niin hyvän kuin mahdollista. Saimaa sinfoniettan haasteet ovat organisatorisia eivät taiteellisia, Söderblom vakuuttaa.

Lappeenrannan kulttuuritoimenjohtaja Heikki Timonen toivoo, että pahimmat pullonkaulat saataisiin purettua.

– Matkat, yhteiset harjoitukset ja ohjelmistosuunnittelu, Timonen luettelee.

– Kilometrit eivät tietenkään lähde Mikkelin ja Lappeenrannan väliltä mihinkään, mutta jos harjoitukset saataisiin sillä tavalla järkevästi hoidettua, ettei matkustelu ylenpalttisesti rasittaisi, Timonen toivoo.

Timosen mukaan kummankin kaupungin selkeä tahto on, että yhteistyö jatkuisi.

– Sekä Lappeenrannassa että Mikkelissä orkesteriin toivotaan lisää soittajia, mutta kummassakaan kaupungissa se ei ole niitä saamassa. Yhteistyöllä saataisiin orkestereihin voimavaroja ja hyötyjänä olisi koko Saimaan alue, Timonen sanoo.

– Katsotaan kokeilusopimus nyt loppuun ja tehdään johtopäätökset vasta sitten.

PEKKA HÖLKKI, PÄIVI VIRTA-SALO

Kuvateksti

Kukaan ei Lappeenrannan kaupunginorkesterin Milko Vesalaisen mielestä odottanutkaan, että Mikkelin ja Lappeenrannan orkestereiden yhteistyö sujuisi alusta alkaen kuin rasvattu. Vesalaisen mukaan Saimaa sinfoniettaa ei kuitenkaan saisi hukata vaikka organisatorisia ongelmia tielle onkin kasautunut.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola