Yliopisto suunnittelee lisää ohjelmia aikuisopiskelijoille

Koulutetusta työvoimasta on kysyntää. Sosiaali- ja terveysala kiinnostavat aikuisopiskelijoita.

SANNA PYYSALO

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LTY) aikoo lisätä aikuisopiskelijoiden määrää. Tavoitteena on saada jokaiseen tiedekuntaan vähintään yksi aikuismaisteriohjelma.

– Lähtökohtana on rakentaa maisteriohjelmia, jotka voi suorittaa töiden ohella noin kolmessa vuodessa, projektipäällikkö Terho Lassila LTY:n koulutus- ja kehittämiskeskuksesta kertoo.

Lassilan mukaan akateemisen tutkinnon suorittaneista työntekijöistä on jatkuvasti kysyntää.

– Maisteriohjelma on vaihtoehto työntekijälle, jonka uralla edistyminen tyssää koulutuksen puutteeseen.

Maisteriohjelmat suunnataan vähintään muutaman vuoden työelämässä jo olleille, joilla on taustalla ammattikorkeakoulu- tai vanha opistotason tutkinto.

– Selvitys maisteriohjelmista valmistuu vuodenvaihteeseen mennessä, ja ensimmäiset ohjelmat voisivat käynnistyä syksyllä 2008, Lassila selvittää.

LTY:SSÄ ON jo ennestään esimerkiksi digitaalisen viestintätekniikan maisteriohjelma, jossa voi opiskella kauppatieteiden maisteriksi tai diplomi-insinööriksi. Vuodesta 2000 lähtien ohjelmaan on osallistunut reilut 500 aikuisopiskelijaa. Heistä valtaosa suorittaa tutkinnon töiden ohella.

Lassilan mukaan hakijamäärä digi-ohjelmaan on pysynyt tasaisena. Aivovuodon estämiseksi koulutusohjelmaa ei enää edes markkinoida esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

– Ei hakijoita tietenkään postinumeron perusteella syrjitä, mutta toiveena on opiskelijoita yliopiston vaikutusalueelta, itsekin digi-ohjelmasta valmistunut Lassila toteaa.

AIKUISOPISKELUN suosio on kasvussa myös muilla koulutusasteilla. Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa kaikista opiskelijoista noin 15 prosenttia on aikuisopiskelijoita.

– Kiinnostus aikuisopiskeluun on lisääntynyt erityisesti tänä vuonna. Meillä on tarjota hyviä tuotteita, ja toisaalta työmarkkinoilla on kysyntää koulutetulle työvoimalle, täydennyskoulutusjohtaja Paula Köylijärvi sanoo.

Sosiaali- ja terveysala on aikuisopiskelijoiden kestosuosiossa.

– Alan työvoimapula takaa sen, että koulutuspaikat ovat haluttuja. Myös liiketalous on suosittua, ja Venäjän-kaupan osaajien tarve varmasti kasvaa, Köylijärvi arvioi.

Uudeksi suosikiksi on nousemassa tekniikan ala. Kysyntä on ollut erittäin voimakasta esimerkiksi uuteen rakennusmestarin koulutusohjelmaan.

SOSIAALI- JA TERVEYSALA sekä metalli- ja rakennusala kiinnostavat myös Etelä-Karjalan aikuisopisto Aktivassa.

– Parina viime vuotena on ollut nähtävissä, että työttömyys on hieman laskenut. Osa työharjoittelussa olevista jää sille tielleen ja tutkinto jää suorittamatta, Aktivan apulaisrehtori Jorma Luoma kertoo.

Luoma uskoo sosiaali- ja terveysalan voittokulun jatkuvan tulevaisuudessakin.

– Mielenkiinnolla seuraan, mitä hoitoalan palkoista päätetään. Jos palkat saadaan ojennukseen, alalle saattaa tulla jopa ryntäys, Luoma ennakoi.

l l l

Aikuisopiskelijan viikkoa vietetään 6.-15. syyskuuta.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo