Kunnanjohtajat: Taipalsaari ja Savitaipale mukaan terveyspiiriin

Myös Luumäen kunnanjohtaja löysi painavia argumentteja vaakakuppiin liittymisen puolesta.

JYRKI NUOTTIMÄKI

TAIPALSAAREN ja Savitaipaleen kunnanjohtajat esittävät terveyspiiriin liittymistä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriin on hankalaa liittyä rusinapullaperiaatteella joskus myöhemmin. Liittymistään empivät kunnat ovat nyt selkä seinää vasten. Myöhempi mukaantulo ei ole mahdollista samoilla sopimusehdoilla kuin nyt.

– Ohjausryhmän keskiviikon kokouksessa tuli selväksi, että vuonna 2009 aloittava sosiaali- ja terveyspiiri päättää jatkossa, ketkä pääsevät mukaan myöhemmin ja millä ehdoilla, sanoo Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi.

– Jälki-ilmoittautuminen saattaa olla seuraamuksiltaan raskaampi kuin liittyminen nyt.

Ohjausryhmän linjaukset tulkitsi samoin myös Luumäen kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen.

– Jos piiri syntyy nyt, sen ulkopuolelle jääneet eivät voi tulla mukaan kuin kirkon ovista vuonna 2013. Terveyspiirissä mukana olevat kunnat voivat silloin asettaa tulijalle erilaisia ja uusia ehtoja.

Tyrväisen mukaan uusi piiri päättää siitäkin, onko sillä resursseja myydä ulkopuolisille päivystys- ja erikoispalvelut.

– Odotan vastustajilta vaihtoehtoja, mistä ostamme palveluja, ja löytyykö vastuunkantoa, jos joudumme pakosta liittymään mukaan myöhemmin merkittävästi nykyistä huonommilla ehdoilla.

TAIPALSAAREN kunnanjohtaja Jari Willman esittää perjantaina jakoon tulevassa kunnanhallituksen kokouskutsussa terveyspiiriin liittymistä vuoden 2009 alusta.

– Peruste on se, että sosiaali- terveyspiiri turvaa parhaiten palvelujen järjestämisen myös tulevaisuudessa. Isossa yksikössä jatkuvasti kasvavia kustannuksia voidaan hallita paremmin kuin pienen kunnan omin voimin.

Tapio Iso-Mustajärvi ei ole vielä sorvannut omaa esitystään kokousasiakirjoihin, mutta sanoo tekevänsä kunnanhallitukselle liittymisesityksen.

– Isompi organisaatio pystyy vastaamaan tulevaisuudessa henkilökuntaa ja väestön palvelua koskeviin haasteisiin, vaikka meillä Savitaipaleella tilanne on tällä hetkellä ihan hyvä. Meidän pitää olla alusta alkaen mukana, jotta voimme itse päättää, millainen piiristä lopulta tulee.

RANNALLE jääminen voi Iso-Mustajärven mukaan aiheuttaa muitakin yllätyksiä. Sellainen voi muhia sairaanhoitopiirin hallituksessa, joka jätti pöydälle perusterveydenhuollon päivystysasian odottamaan terveyspiiriratkaisua.

Kannattaa miettiä, mitä se tarkoittaa, Iso-Mustajärvi sanoo.

– Tarkoittaako se sitä, että sitten pitää järjestää itse omat päivystysasiat niissä kunnissa, jotka eivät ole mukana piirissä?

– Jos tarkoittaa, se merkitsee lisäkustannuksia ja pulmia päivystystöissä jaksavan henkilökunnan löytämisessä.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki