Terveyspiiri sai rätistä naamalleen Savitaipaleella

Aloitusta vuonna 2009 pidetään hyppynä tuntemattomaan. Kuntalaisten keskusteluillassa arvosteltiin etenkin kireää aikataulua.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirisuunnitelmat saivat varsin viileän vastaanoton Savitaipaleen asukkailta. Varsin arvovaltaiset tahot kritisoivat hanketta keskiviikkoiltana järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

– Puitelaki oli kylmä, jäinen pyyhe kaikkien meidän naamalle, jotka olemme sitoutuneet pienen kunnan terveyskeskuksen kehittämiseen ja savitaipalelaisten palvelemiseen. Meistä tuntuu samalta kuin kunnanhallituksesta silloin, jos Savitaipaleen kuntaa oltaisiin lopettamassa, Savitaipaleen terveyskeskuksen johtava lääkäri Jouko Saramies tilitti.

Saramies on suhtautunut koko prosessin ajan epäillen terveyspiirisuunnitelmiin, sillä hänen mielestään kysymyksessä on vain Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin perussopimuksen muuttaminen. Vaarana on sairaanhoitopiirin hallintokulttuurin siirtyminen uuteen terveyspiiriin ja perusterveydenhuollon jääminen erikoissairaanhoidon jalkoihin.

KUNNALLISISSA luottamustoimissa aiemmin pitkään toiminut Heikki Haimila ihmetteli, kuka määrää kunnan päättämään keskentekoisen asian syyskuun loppuun mennessä. Hänen mielestään kiire on hankkeen suurin ongelma eikä nopea aikataulu palvele savitaipalelaisten etuja.

– Toivon, että yhteistyökumppanit laittaisivat ensin omat asiansa kuntoon eivätkä painostaisi pienempiään, Haimila toivoi.

Entinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Jenny Lyijynen muisteli kolmen vuosikymmenen takaisia aikoja, kun Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiriä synnytettiin. Silloin käytiin samanlaista kädenvääntöä, mutta nyt kysymys on paljon suuremmasta kokonaisuudesta.

– En missään tapauksessa sano, että terveyspiiriä ei pidä perustaa, mutta aikataulusta olen eri mieltä. Vuonna 2009 ei pidä lähteä mukaan, jos ei tiedetä, mikä sudenkuoppa on odottamassa, Lyijynen varoitti.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen