Categories
Artikkelit

Länsi-Saimaan oma piiri ei ole täysin pois laskuista

Kunnissa toivotaan, että keskustelut sosiaali- ja terveyspiiristä käynnistyisivät vähin erin uudelleen puhtaalta pöydältä ja vähemmällä kiireellä.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Keskustelu sosiaali- ja terveyspiirin karille karahtamisesta aaltoili tiistaina vilkkaana Etelä-Karjalassa. Länsi-Saimaan alueella heräsivät ja voimistuivat ajatukset seutukunnan yhteisestä piiristä. Oli niitä, jotka haluaisivat sen vaihtoehdon tutkimista, mutta myös niitä, jotka ajatuksen tyrmäsivät.

Savitaipaleen kunnanvaltuuston jäsen, Luumäen terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Tuula Karhula (kd.) uskoo, että piirin perustamiseen riittäisi pienempikin väkimäärä kuin puitelaissa mainittu 20 000.

Luumäki, Lemi, Savitaipale, Taipalsaari ja Ylämaa muodostavat yhdessä vajaan 19 000 hengen alueen.

– Jos saadaan aikaan hyvin toimiva yhteistyö, ei valtiolla ole intressejä tuhota sellaista, Karhula sanoi.

Hänen mielestään Länsi-Saimaan piirin edellytykset pitäisi selvittää ja tutkia.

– Nythän niitä ei ehditty tutkia. Meillä ei ole mitään kaupunkeja vastaan, mutta tarpeet maalaiskunnissa ovat perusterveydenhuollon osalta hieman erilaiset kuin kaupungeissa. Väestörakennekin on erilainen kuin kaupungeissa. Toimintatavat maalaiskunnissa ovat lähempänä toisiaan.

– Minusta olisi hyvä, jos molemmat vaihtoehdot, sekä laaja piiri että Länsi-Saimaan vaihtoehto, tutkittaisiin vielä hyvin.

TAIPALSAARELAINEN kunnanvaltuutettu Jorma Lohi (kesk.) on samoilla linjoilla.

– Mielestäni ajatus Länsi-Saimaan terveyspiiristä ei saa olla poissuljettu. Kaikki on nyt auki, ja varmaan tässä lähdetään liikkeelle taas puhtaalta pöydältä. Kyllä Länsi-Saimaan vaihtoehto kannattaisi tutkia, ilman muuta.

– Laki vaatii, että suunnitelmien pitää olla valmiit vuoteen 2012 mennessä. Sen puolesta tässä ei ole vielä hoppu.

– Tämän asian kanssa pidettiin maakunnan tasolla ehdottomasti liian kiirettä. Hommassa olisi ollut ihan toisenlaiset eväät, jos kunnille olisi annettu jonkunlainen siirtymäkausi. Jos sellainen olisi saatu, uskon että kunnissa olisi suhtauduttu tähän eri tavalla.

YLÄMAAN kunnanvaltuustossa sosiaali- ja terveyspiiri on esillä vasta torstaina.

Valtuuston puheenjohtaja Jukka Lohko (kesk.) vakuutti tiistaina, että asia käsitellään valtuustossa normaalissa järjestyksessä, vaikka piiri on ehditty julistaa kuolleeksi ennen syntymäänsä.

Lohko kokee outona sen, että kuolleeksi julistaminen on tehty ennen kuin kaikki kunnat ovat ehtineet edes päätöstään tehdä. Ylämaa olisi edelleen lähtemässä hankkeeseen mukaan.

Lohkon mielestä luonnollista on, että Länsi-Saimaan piiri nousee tässä vaiheessa keskusteluun.

– Eihän sitä keskustelua tässä tilanteessa voi välttää. Ylämaan kannalta se ei olisi toimiva ratkaisu. Ajatellaan vaikka lääkäripäivystyksiä. Ylämaalta matka esimerkiksi Savitaipaleelle on aikamoinen kynnyskysymys. Ei se oikein toimivalta tuntuisi.

– Meidän kannaltamme paras vaihtoehto olisi piiri suunnitellussa laajuudessaan.

– Luulen, että jollakin aikajaksolla ryhdytään vastaavaa hanketta puuhaamaan. Saa nähdä, onnistuuko se sitten. Eihän tässä kuitenkaan voida yhteistyötä murentaa ihan tykkänään.

LEMIN kunnanjohtaja Simo Luukkanen myönsi, että Lemillä ollaan harmissaan.

– Olimme täällä yksimielisesti piiriin menossa. Emme tiedä nyt, miten tästä eteenpäin. Vähän on neuvoton olo.

Länsi-Saimaan seutukunnan terveyspiirin Luukkanen tyrmää oitis.

– Ei, ei, ei. Olemme puhuneet päättäjiemme keskuudessa tästä. Emme me sellaiseen lähde. Väestöpohja on liian pieni.

– Minulla on vielä karvaat muistot niistä ajoista, kun olimme kansanterveystyön kuntayhtymässä. Ne opit riittävät. Länsi-Saimaan terveyspiiri ei tule kysymykseenkään.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä