Lemin seurakunta juhli joukolla

Kirkko täyttyi 200-vuotisjuhlassa lähes ääriään myöten. Päivä on tuonut eteen monia tuttuja vuosien takaa, iloitsi muiden mukana seurakunnan entinen kirkkoherra Heikki Holkeri.

MATTI RIIHELÄ

LEMI. Kirkon aurinkoinen pihamaa täyttyi väestä juhlajumalanpalveluksen päätyttyä. Lemin seurakunnan 200-vuotisjuhlista tuli jopa odotettua suurempi yleisömenestys.

Kirkon pihalla joku huomasi vanhan tutun sieltä, toinen täältä. Kamerat kävivät ja juttu kulki.

– Ihan kaikki paikat eivät olleet täynnä, tiesi kirkkovaltuuston jäsen Matti Huttunen. Vieressä ollut kirkkoherra Lauri Vaalgamaa kertoi, että jos paikat ovat viimeistä myöten täynnä, kirkossa on noin 650 henkeä.

Tältä pohjalta Huttunen arvioi, että jumalanpalvelukseen osallistui noin viisi ja puolisataa henkeä.

JUHLAJUMALANPALVELUKSESSA saarnannut seurakunnan entinen kirkkoherra Erkki Lintunen muistutti, että kirkonmäelle on tultu sankoin joukoin ennenkin.

– Tänne on kokoonnuttu ja täältä on palattu taas arkeen.

Lintusen kotiseurakunta on Värtsilän seurakunta. Lemi ja Lemin seurakunta tulevat usein mieleen sielläkin.

– Siellä on Leminrinteen hautausmaa, ja se on minulle rakas paikka.

Erkki Lintunen oli Lemin kirkkoherra vuosina 1972-1981. Hänen jälkeensä kirkkoherran tehtäviä hoiti vuosina 1981-1982 Heikki Holkeri. Myös hän oli matkustanut juhlimaan Lemin seurakunnan 200-vuotista taivalta.

– Päivä on tuonut eteen monia tuttuja kasvoja, niin entisiä työtovereita kuin seurakuntalaisia. Monet lämpimät muistot ovat tulleet mieleen, hän myönsi.

JUHLAN JÄRJESTÄJÄT olivat toivoneet, että juhlakansa pukeutuisi mahdollisuuksien mukaan vanhoihin asuihin. Toivetta oli noudatettu kiitettävästi.

Maailma oli ennen erilainen asuja myöten.

– Paljon on Lemikin kokenut vuosikymmenten aikana, mutta seurakunnan perustehtävään ne muutokset eivät ole vaikuttaneet, arvioi Heikki Holkeri.

Nykyisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Eero Kaijansinkko huomautti, että ainakin yksi tekijä yhdistää 200 vuoden takaista seurakuntaa ja tämän päivän seurakuntaa.

– Seurakunnan toiminnan alkuvaiheissa lemiläisillä oli huoli koulunkäyntikustannuksista Taipalsaarella. Ja taas puhutaan rahasta. Tällä kertaa keskustellaan sosiaali- ja terveyspiiristä.

ERÄS ENTISISTÄ, yhä Lemillä asuvista seurakunnan työntekijöistä on seurakuntamestari evp. Aapo Nikamaa.

Kirkon edustalla päiväjuhlan alkamista odotellessaan Nikamaa muisteli tulleensa seurakunnan palvelukseen vuonna 1955. Se pesti jatkui 34 vuotta vuoteen 1989 saakka.

Nikamaa ehti kaivaa pitkälti toista tuhatta hautaa.

– Hautausmaan tausta-alue oli alussa peltoa. Nythän sekin on jo täynnä.

Haudankaivuissa välineinä olivat hakku, rautakanki, lapio ja joskus dynamiittikin. 1960-luvulla hautoja ryhdyttiin kaivamaan jopa 2,40 metrin syvyyteen.

– Kun sieltä pohjalta heitti maata ylös, joskus tuli ”paluupostissa” isoja kiviä selkään niin, että näkö pimeni.

Alkuaikoina ja vielä pitkään niiden jälkeen ei ollut ruohonleikkuria eikä lumilinkoa. Lumet oli lapioitava ja kolattava, ruoho niitettävä siistiksi viikatteen kanssa.

Kuvateksti

Juhlakansaa kertyi Lemin kirkonmäelle sunnuntaina satamäärin. Iita Pöllänen kiipesi kellotapuliin ihmettelemään väenpaljoutta.

Kuva: MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Matti Riihelä